Ha hiány van influenzaoltásból, nem egyszerű a pótlás

Ha hiány van influenzaoltásból, nem egyszerű a pótlás

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából fél év az átfutási ideje az influenza-oltóanyag gyártásának, vagyis arra már nincs lehetőség, hogy utángyártsák, ha hiány lenne belőle – erről beszélt a Magyar Hangnak Ócsai Lajos járványtani szakorvos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának volt vezetője. A kérdés amiatt merült fel, mert miközben a kormány minden fórumon hangsúlyozza az oltás beadatásának fontosságát, egyes háziorvosoknál már most elfogytak a készletek.

A Magyar Hangot hétfőn kereste meg egy neve elhallgatását kérő háziorvos, akinek budapesti praxisában már most szembe kell néznie a dühös páciensekkel, akiknek nem jutott influenzaoltás. Idén eddig 100 adag oltóanyagot kapott, ami három nap alatt el is fogyott. Egyes betegek ráadásul az orvosukat hibáztatják ezért, a doktor megfogalmazásában „őrjöngve telefonálnak” és arra hivatkoznak, jár nekik a vakcina, ahogy mindenkinek, csecsemőtől aggastyánig.

Idén a kormány ingyenessé tette az influenzaoltást, külön kampányban is kéri a lakosságot, hogy oltassák be magukat az emberek. Már korábban felmerült, hogy mi történik, ha nem lesz elegendő a megrendelt 1,3 millió vakcina. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint további vakcinák vásárlása vagy a gyártás is szóba jöhet, és azt is felidézte: az idén rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége a duplája annak, ami más években el szokott fogyni.

Az oltóanyag-gyártással kapcsolatban már korábban utalt arra Magyar Hangnak nyilatkozó háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője, hogy hosszadalmas folyamatról van szó, ezért kétséges, hogy pótolható-e ilyen módon idén az oltóanyag, ha elfogynak a készletek. Soós Zoltán saját háziorvosi praxisa és más háziorvosok tapasztalatai alapján is úgy látja, az intenzív kormányzati kampány után most óriási az érdeklődés országszerte az influenzaoltás iránt. Véleménye szerint az 1,3 millió vakcina két-három hét alatt elfogyhat.

A vakcinagyártás részleteiről Ócsai Lajos járványügyi szakorvost, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának volt vezetőjét kérdeztük, aki megerősítette: egy oltóanyagnál mindenképpen több hónapos gyártási folyamattal kell számolni, ezért, ami a gyártást illeti, szerinte idén már „elment a vonat”. – Ez úgy működik, hogy február utolsó hetében megadja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azoknak az influenzatörzseknek a listáját, amelyeknek az oltóanyagban benne kell lennie.

Utána megindul a törzsek elszaporítása, ebből lesz aztán október elejére vakcina – magyarázta a szakember, aki szerint ez a mintegy féléves folyamat jelentősen nem is rövidíthető meg. Hiszen a törzsek elszaporítása, elölése, megtisztítása időbe kerül, és bizonyos ellenőrzési fázisokat is el kell végezni, mert az oltóanyag emberre ártalmas nem lehet. Arról, hogy mennyit rendel Magyarország az influenza-vakcinából, a minden évben szokásos rend szerint tavasz elején kell dönteni – vázolta a folyamatot. 

Ócsai Lajos elmondása szerint egyedül a most rendelkezésre álló 1,3 millió vakcinát is legyártó Fluart foglalkozik influenza-oltóanyag gyártásával a hazai piacon. Egy másik gyártó, a Sanofi pedig azt a négykomponensű oltóanyagot hozza be Magyarországra, amit többek közt a várandósoknak és három év alattiaknak is adnak, és aminek a kereskedelemben kapható teljes készletét  nemrég felvásárolta a magyar állam. A többi külföldi forgalmazó kivonulása a szakember elmondása szerint annak köszönhető, hogy a korábbi években nagyon rosszul fogyott az oltóanyag.

Az oltóanyag-vásárlással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy lehet próbálkozni, de az Európai Unióban törzskönyvezett vakcinára egész Európában megnőtt az érdeklődés. Olyan oltóanyagot, amely az unióban nincs törzskönyvezve, viszont nem lehet felhasználni, a törzskönyvezés pedig hosszú folyamat lehet, egy orosz vagy egy kínai vakcina tehát nem jöhet szóba. Hazai törzskönyvet pedig csak akkor lehet adni, ha az oltóanyag már valamelyik EU-országban törzskönyvezett, ez viszont szerinte nem merül fel az influenza-oltóanyag kapcsán.

Az influenza oltásra valóban Európa-szerte nő az érdeklődés: van olyan ország, ahol már most hiány van az oltóanyagból: például Lengyelországban, ahol mindössze 2 millió vakcináról gondoskodtak, szemben a nyolcvanmilliós Németországgal, ahol a német közmédia tudósítása szerint 26 milliót szereztek be. Ausztria Magyarországhoz képest lakosságarányosan nem sokkal több oltóanyagot rendelt,1,25 millió vakcinát, azonban a rendeléskor ők jelentősen emeltek a mennyiségen, 60 százalékkal többet rendeltek, mint tavaly. Románia 3 millió vakcinát rendelt, ami lakosságarányosan kicsivel több, mint a magyarországi készlet, de ez náluk is a duplája a tavalyi mennyiségnek.