„Ha nem úgy szavazok, ahogy kellene, másnapra ott a csavar a gumimban”

„Ha nem úgy szavazok, ahogy kellene, másnapra ott a csavar a gumimban”

Victorné Kovács Judit (Fotó: xvmedia/Vargosz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt hajlandó megszavazni a baloldali polgármester elleni fegyelmit, és asszisztálni a kerületvezetéssel szembeni harchoz, így Bitvai Nándorral együtt Victorné Kovács Juditot is kizárták a rákospalotai Fidesz-frakcióból. Időközben alpolgármester lett, és súlyos visszaéléseket igyekszik feltárni. Névtelen fenyegetéseket kap, kocsija kerekét kiszúrják, igyekeznek megfélemlíteni. A kerületben Hajdu László DK-s politikus parlamenti képviselővé választása miatt tartanak vasárnap időközit, amelyen Németh Angéla alpolgármester és a Fidesz–KDNP színeiben László Tamás csap össze. Erről is kérdeztük Victorné Kovács Juditot. – A kerületi alapszervezet újjászervezésekor több szavazattal választották alelnökké, mint a mostani polgármesterjelöltet, László Tamást vezetővé. Hogy látja most, miközben utóbbi kizáratná önöket a frakció után a pártból is, a helyi fideszesek egységesen mögötte állnak?

– A tisztújítás 2015-ben volt, azóta jelentős tagfelvétel történt, főleg nem kerületi lakosokat vettek fel az alapszervezetbe. De ha a rendezvényeket végignézi az ember a Facebookon, illetve az újságban, láthatja, hogy a régi tagok elmaradoznak. A kampányban sem vesznek részt annyian, mint korábban. Megosztottá vált a Fidesz.

– Mi ezeknek a visszatérő konfliktusoknak az alapja?

– Az alapja? Az, hogy az embereknek véleményük van. Elnök úr megy a maga feje után, azt csinál, amit akar, és úgy gondolja, ő ezt megteheti. Nincs egyeztetés, nem vonja be az embereket, és aki túlságosan erőssé válik, kivívja a tagság szeretetét, tiszteletét, azt kiirtja a pártból.

– A fővárosi fideszesek kitartanak mellette? Ön számolt be arról a meghallgatásról, ahol Kocsis Máténak fejthette ki az álláspontját az ügyről.

– A budapesti választmányi elnökség döntött arról, hogy László Tamás indulhasson polgármester-jelöltként. Az az elnökség, ami egy hónappal korábban megszavazza őt, nem fogja aztán azt mondani: Juditkám, neked van igazad. Ettől még nem lehet bármit megtenni, szabálytalan módszerekkel levezényelni egy kizárást, a folyamat pedig tele van ilyen elemekkel. Nem értesítettek arról, mikor mi történik, a meghívásunk nélkül tartottak megbeszéléseket.

– Viszont 2014-ben vitte a polgármesteri széket a DK-s Hajdu László, majd idén áprilisban az országgyűlési választáson egyéniben győzött. Ha László most sem nyerne, a Fidesz nem hátrálna ki mögüle?

– Ha most veszít, az összes politikai felelősséget vállalnia kell érte. Ez az utolsó esélye.

– Az ön feladata a Palota Holding zrt.-ben zajló, korrupciógyanús ügyek kivizsgálása is. Mit talált?

– Az előző vezérigazgató működése hagyott némi kívánnivalót maga után. Nem egy önállóan működő cégről van szó, az önkormányzat igényeit elégíti ki. Ez egyrészt politikai elvárást jelent: hogyan próbáljuk meg a szociális bérlakás-rendszert kezelni, hogyan nyúlnánk az önkormányzati üzlethelyiségekhez. Az előző vezérigazgató hathatós munkássága által közel 600 albetétet vesztett a társasház-kezelésünk. Ez egy elég jelentős szám, tekintve, hogy összesen körülbelül 2900 állt rendelkezésre. Hárommilliós éves veszteséget sikerült termelni. A tűzoltást azóta sikerült elvégezni, aminek egy kulcspillére, hogy közjegyzői okiratba foglaljuk az új szerződéseket.

– Ki ez a volt vezérigazgató, mit lehet tudni róla?

– Földi Tamásról van szó, és ahogy mindenféle kiadványban látni lehet, jelenleg a kerületi Fidesz-alapszervezetnél tevékenykedik, az én körzetemet kapta meg.

– Jelenleg még fideszes politikusként nem érzi az országban egyedülállónak, hogy a fideszes korrupciót is felszámolná? Kevés követője akad ebben, inkább a lojalitás jellemző.

– Számos különböző lehetőség adódik: lehet valami korrupció, vagy „csak” rosszul elvégzett feladat, szakmai hozzá nem értés, pártutasításra végrehajtott kinevezés. Ez mind okozhatja az anomáliát, és nehéz elhatárolni, hogy valaki nem ért hozzá, vagy direkt csinálja rosszul. Az viszont teljesen mindegy, hogy bal- vagy jobboldali csinálja, mindenképpen árt a kerületnek. A lakosság igényeit kell kiszolgálnom, nem pártérdekeket. A hozzá nem értő emberekkel a lakosságot rövidítjük meg.

– Nem árulkodó a pártra nézve, hogy ön, aki kimondja ezeket, áll éppen kizárás alatt?

– Ez egy természetes folyamat, nem vártam mást. Volt egy döntő pont tavaly nyáron, amikorra az indulatokat már nem lehetett visszafojtani. Az egész 2014-ben kezdődött, amikor a tagság engem szeretett volna polgármesterjelöltnek, de az elnök szándéka más volt. Aztán jött a választási bukás, amire László Tamás nem szolgált magyarázattal. Olyan körzetben nyertem egyéniben Újpalotán, ahol nem is számítottunk győzelemre. László beszélhet arról, milyen nagy eredményei voltak Zsókavárnál, de ha a lakosság kifogásol valamit, nem tehetek mást, mint hogy kivizsgáljam. Lehet a Spirálház a koronaékköve László Tamás munkásságának, de ha a lakosság jelzi, hogy képviselő asszony, éjszaka harangozik a hely, ki kell mennem. Hogy másnap kiderüljön, három méteres fémrudak állnak ki életveszélyes módon a földből. Akkor is szólok a jegyzőnek és a polgármesternek, hogy hiba van, ha ezért hosszan ordítoznak velem.

– László Tamás ezt tette?

– Igen, voltak kifogásai. De kérdezem én, ha baleset történik a helyszínen, ki lesz azért a felelős? Utána jött, amikor megpróbálták leszavaztatni velünk a polgármestert, ami sem a kerületnek, sem az önkormányzatnak nem szolgálta volna az érdekét. Megpróbálta velünk feljelentetni a baloldali alpolgármestert, Németh Angélát, ráadásul olyan dolgok miatt, amikkel nem értek egyet, és később kiderült, hogy nem is állják meg a helyüket. Tegyük meg, miközben tudjuk, hogy hamis vádakról van szó? Teljesen mások voltak a nézeteink Hajdu László polgármesterrel is, de ettől még bizonyos módszereket nem lehet bevállalni. Nem akartam alpolgármester lenni, de felajánlották, és végül nem volt más választásom.

– Jobboldali értékeket vall?

– Családi örökségből is a jobboldali értékek fontosak számomra. Ez nem a párthűségről, hanem értékrendről szól. Másodgenerációs értelmiségi vagyok, szüleim vidékről származnak, nagyszüleim is gazdálkodással foglalkoztak. A téeszesítés minket is nehéz helyzetbe hozott. Keresztény-konzervatív családból jövök, pedagógus szüleim pedig arra neveltek, hogy szeressük az embereket, próbáljunk mindent megtenni a többiekért. Édesapám korábban KDNP-s volt, aztán fideszes, ő is indult képviselőjelöltként annak idején a kerületben. Nincs már kisgazdapárt, a KDNP sem erős önállóan, maradt itt a Fidesz.

– És az sem tántorította el, hogy a Fidesz az előbbi értékek hangsúlyozása helyett ma már inkább csak migránsozik és sorosozik?

– Határvédelemre szükség van. Arra, hogy megőrizzük európaiságunkat, igyekezzünk a biztonságot erősíteni. Persze, Franciaország, Németország sokszínűbb, de erre még nincs kész a kicsit konzervatívabb, kicsit vidékiesebb hangulatban élő magyar lakosság. Sokan félnek az efféle változásoktól. Az sem túl csábító, hogy nagyvárosainkban gépkarabélyosoknak kelljen védeniük a villamosmegállókat.

– Ez még nem jelenti, ami Őcsényben és a plakátokon is történt, hogy államilag kell hergelni a menekültek ellen.

– Ez propaganda, amivel nem mindenkinek kell egyetértenie. Az biztos, hogy meg kell védeni az országot, távol kell tartani a migrációt. Igaz, a propagandát sikerült túltolni, és már a visszájára fordult. A kerületben is látom a lakosságon, hogy erősödött az ellenségeskedés a más bőrszínűekkel szemben. Az országos médiapropaganda által is keltett gyűlöletkeltés visszaszivárgott az egyszerű kerületlakókra, ami nyilván nem jó. De lesz még ebből is kilábalás.

Suttogó propaganda Pásztón - Magyar Hang

A migránsügyet dagasztják tovább a helyi közügyek megvitatása helyett.

– Hogyan látja a Fidesszel szemben kritikus jobboldaliak, mint a korábbi alpolgármester Balázs Zoltán, vagy Jeszenszky Géza helyzetét?

– Ez nem Fidesszel szembeni kritika, hanem jobbító szándék. Visszacsatolásokra mindig szükség van. Az országos politikában magasra jutott emberek sokszor észre sem veszik, bizonyos rendeleteknek, törvénymódosításoknak, médiapropagandának milyen a visszacsatolása az egyszerű emberek körében.

– A Fidesszel való konfliktusa óta több fenyegetést is kapott. Ezek miatt tett feljelentést?

– Minek tegyek? Ismeretlen tettes ellen persze lehet, majd a rendőrség vizsgálódik, és lezárja a nyomozást. Lehet konkrét személy ellen is, egy tanú, két tanú, ellentmondás, lezárják. Erre semmi energiám, számos olyan beruházást kell felügyelnem, amik a nap huszonnégy óráját elviszik. Nincs időm feljelenteni párttársaimat.

– Tudja, hogy ők szúrták ki a kocsija kerekét?

– Volt egy felkérésem alpolgármesternek, utána befújta László Tamás postaládájába a szél, hogy engem 16,8 millióért vett meg a DK. Barátokkal szoktunk nevetni: amikor Gyurcsány kijön a kerületbe, kérdezzek rá nála, hol van már az utalás. Viccet félretéve: furcsa, hogy mindig akkor volt részem bármiféle károkozásban, amikor fontosabb ügyekkel foglalkoztam. Egy másik távozó párttársamnak és nekem ugyanúgy meghúzták a kocsinkat, majd a párom (Bitvai Nándor, szintén a frakcióból távozott fideszes képviselő – szerk.) kerekét kiszúrták. Ha nem úgy szavazok, ahogy kellene, másnapra ott a csillagcsavar a gumimban. Ha akár csak egy rohadt szöget kapnék, nem gondolnám, hogy ugyanaz üzen nekem, mint Merk Péter képviselőtársamnak, aki kilépett a Fideszből. A párom egy másik szavazás után pozdorjacsavart kapott. Aztán besétált a fogadóórámra egy ember, és három kolléganő jelenlétében közölte, hogy mivel ismer engem, megverték, azt kiabálva neki: „ezt az áruló k*rváért kapod”. A feljelentést megtette, hiába. Természetesen mindent dokumentáltam, így ha valami történik velem, tudni fogják, kit kell keresni.

Lejáratnák a képviselőt, mert jó ügy mellé állt... - Magyar Hang

Úgy tűnik, az áprilisban elnyert kétharmados győzelem végleg elvette a Fidesz médiagépezetét irányító emberek józan ítélőképességét.

– Mégis csak a rendőrséghez kellene fordulnia, nem?

– Sokkal komolyabb ügyek voltak, amikben a rendőrség nem kívánt eljárást kezdeményezni. A parlamenti választás előtt kiment egy levél a választókhoz, hogy ha Hajdura szavaznak, akkor az önkormányzati bérlakásokba migránsokat fognak költöztetni. Mindezt az önkormányzati bérbeadó aláírásával. Megkapta mindenki, aki önkormányzati bérlakásokban él. Síró, hisztériázó embereket kellett végighallgatnunk másnap, akik közölték, hogy nem engednek többet hivatalos embert a lakásukba. Megtettem a feljelentést, hozzátéve, hogy a Palota Holding Zrt. adatbázisát használhatták fel, aminek tavalyig Földi Tamás volt még a vezérigazgatója. A feljelentést visszadobták, mondván, az önkormányzati lakások címei nyilvános adatnak számítanak, a lakók neve pedig leolvasható a postaládákról és kapucsengőkről. Kíváncsi lennék, akár ön újságíróként meg tudná-e szerezni ezeket az adatokat. Mindenesetre végigjártuk a lakásokat, és láttuk: kilencven százalékban nem a bérlő neve volt a kapucsengőn és a postaládán. Mégis megtalálták őket. A rendőrségnek ez így sem volt elég bizonyíték. Innentől mit tegyünk?

László Tamás reakciója

Kérdeztük László Tamást is Kovács Judit és Bitvai Nándor kizárásáról, az őket ért névtelen fenyegetésekről és arról, mi zavarta korábban tevékenységükben. A fideszes jelölt az alábbi választ adta:

„Amit a kérdésében elmond, az egyik oldal véleménye. Ezzel szemben sajnálatos az, hogy Victorné Kovács Judit, az országos és a kerületi Fidesz döntéseivel szembemenve hatalmi ambícióitól és pénzéhségétől vezetve, az ország egyetlen gyurcsányista, DK-s polgármestere mellé állt a helyi politikai küzdelemben. Hajdu László egy 2014-es Facebook-bejegyzésében már írt két ember megvételéről, amivel a XV. kerületi politikai patthelyzetet meg lehet szüntetni. Ezt érte el 2017 végén. Kovács Judit és Bitvai Nándor kizárási indítványa a helyi Fidesz-tagság körében nyugalmat teremtett és a közösség összetartását megerősítette. Ezt bizonyítja a választási kampányban részt vevők aktivitása, tettrekészsége is.”