Ha nem vállalja Karácsony, akkor is lesz miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek – Interjú Kunhalmi Ágnessel és Tóth Bertalannal

Ha nem vállalja Karácsony, akkor is lesz miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek – Interjú Kunhalmi Ágnessel és Tóth Bertalannal

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesz az MSZP-nek miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson akkor is, ha Karácsony Gergely nem vállalja – ezt mondta a Magyar Hangnak adott interjújában a szocialisták frissen megválasztott két társelnöke. Kunhalmi Ágnes a konkrét felvetésre, hogy ő vállalná-e, úgy fogalmazott: „azt gondolom, hogy egy vezető politikusnak minden eshetőségre fel kell készülni”.

(...)

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy az önkormányzati választásokkal létrejött az ellenzéki szavazó. Az ellenzéki szavazó már nem azt várja, hogy a pártok külön-külön induljanak, hanem azt, hogy közösen küzdjenek meg a Fidesszel. Arra a kérdésre, hogy akkor mi értelme van még egyáltalán MSZP-snek lenni, a politikus úgy válaszolt, Magyarországon az MSZP az egyetlen baloldali szociáldemokrata párt. Márpedig szociáldemokrata párt nélkül nem lesz ellenzéki győzelem.

(...)

Az ismert, hogy az ellenzéki oldalon összefogó pártok politikájában azért vannak éles különbségek. Nem egy olyan ügy van, amely – például az Európai Egyesült Államok koncepciója vagy a határon túli magyarok szavazati jogának elvétele – a jelenleg domináló, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz kötődik. A szocialisták vezetői ugyanakkor úgy látják, hogy hat párt ül az asztalnál, és abban állapodtak meg, hogy törekednek a konszenzusra. – Nem egy párt diktálja a következő időszak politikáját – közölte Tóth Bertalan a volt miniszterelnök kapcsán.

Az interjút Hutter Marianna és Katona Mariann készítette.

Igazi győzelemnek tekintik a tisztújításon elért eredményüket úgy, hogy nem volt egyiküknek sem kihívója? A korábban a pártelnökségért bejelentkezett Mesterházy Attila a Fidesz embere? Mindketten eddig is vezető szerepet töltöttek be a pártban és finoman szólva sem volt diadalmenet az elmúlt jó néhány év, mi lesz most más? Mit tud az MSZP, amit a Demokratikus Koalíció nem? Mi értelme van ma valakinek MSZP-snek lenni, amikor az ellenzék mindig azt mondja, hogy össze kell fogni? Mi szükség van 5-6 ellenzéki pártra, ha úgyis közösen akarnak indulni? Nem lenne szükség vérfrissítésre, új brandre, új logóra, új névre, új arcokra? Lesz olyan miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek, akit nem Karácsony Gergelynek hívnak? Ők személy szerint elindulnának egy ilyen megmérettetésen? A 106 közös jelöltből mennyit szeretnének adni? Mit mondanak például arra, hogy a Jobbik kémiai kasztrálást vezetne be a pedofilok esetében? Határon túliak szavazati joga? Gyurcsány Ferenccel ezeket le tudják meccselni? A gyakorlatban mit jelentene az ingyenes tesztelés, amit követelnek?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatják a Magyar Hang szeptember 25-én megjelent 2020/39. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/39. számban? Itt megnézheti!