Habony Árpádot sejtik a romaellenes kormányzati kampány mögött

Habony Árpádot sejtik a romaellenes kormányzati kampány mögött

Habony Árpád az ibizai Heart klub reklámfilmjében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habony Árpád keze nyomát viselik azok az új kommunikációs témák, amelyeket a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is megpróbál napirenden tartani: az „üzletszerűen űzött börtönkártérítési perek”, a gyöngyöspatai romák „munka nélkül felvett milliós kártérítése”, valamint a „korrupt bíróságok” – írja a Népszava.

A kormánnyal hivatalos kapcsolatban nem álló tanácsadóról már hetekkel ezelőtt hallani lehetett, hogy eddigi londoni munkája után ismét szerepet vállal majd a magyar belpolitika alakításában. A lap szerint ennek az is jele volt, hogy hazahívták londoni nagyköveti posztjáról Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki a kommunikációs szakember egyik közvetlen munka-, és üzlettársa.

Egyik informátoruk megfogalmazása szerint „Árpád nem abban a legjobb, hogy a semmiből talál ki zseniális témákat. Sokkal inkább abban, hogy létező ügyekben találja meg a kommunikációs lehetőségeket, ráadásul össze is tudja fűzni ezeket egy narratívává. A Szeviép-ügyet tárgyaló bíró körül kirobbant botrány, a börtönkártérítések ügye és a gyöngyöspatai romáknak kifizetendő mintegy száz millió forint beilleszthető egy kommunikációs stratégiába”.

Akadt olyan forrás is, aki szerint tagadhatatlan, hogy van cigányellenes éle ennek a kommunikációs vonalnak, már csak azért is, mert a sztereotípiák szerint a börtönökben is főleg romák ülnek. A Magyarországon jelen lévő társadalmi irigységre és romaellenességre játszani pedig könnyű, de mégis nagyon veszélyes lenne hosszú távú kommunikációs stratégiát építeni rá.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít" | Magyar Hang

A Szeviép-ügy lényege – legalábbis ebből a szempontból –, hogy az elsőfokú ítéleteket enyhítő bírónő, Nové Ágnes családi cége több önkormányzattól is megrendelést kapott, ami felveti az elfogultság gyanúját. A másik két téma is jól ismert: a kormány „felfüggesztette” a börtönkörülmények miatt elnyert kártérítési összegek kifizetését, illetve nem akarják odaadni a gyöngyöspatai szegregációs perben a helyi roma gyerekeknek jogerősen megítélt összesen nagyjából százmillió forintot.

Habony Árpád visszatéréséről szóló publicisztikánkat – Gulyás Balázs tollából – olvashatja a Magyar Hang január 24-én megjelent 2020/4. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/4. számban? Itt megnézheti!