Hadházy Ákos: Az LMP hagyott el

Hadházy Ákos: Az LMP hagyott el

Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választások előtt az egyik legaktívabb ellenzéki politikus volt, ma azonban – bár képviselő – párton kívüliként maga sem tudja, mit lehetne tenni a Fidesz túlhatalma ellen – ez a legfontosabb tanulsága a Hadházy Ákossal készült interjúnak. A volt LMP-s politikus továbbra is bízik az ellenzéki együttműködésben, bár ezt egykori pártjában sem sikerült megvalósítani. Legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy gyűjtsenek össze egymillió aláírást, hogy kikényszerítsék Magyarország uniós ügyészséghez való csatlakozását, amely szerinte az egyetlen biztosítéka a korrupció visszaszorításának. Részletek a Magyar Hangban június 29-én megjelent interjúból. – Miért lett önnek a párton belül ilyen sok ellenlábasa, haragosa?

– Én inkább úgy fogalmaznék, hogy kisebbségben maradt az általam képviselt politikai nézet. Azt gondoltam, olyan súlyos következményekkel járna Orbán Viktor újabb győzelme, hogy az ellen mindent meg kell tenni. A társadalmi igény és a józan ész is azt diktálta, hogy együtt kell működni azokkal a pártokkal is, amelyekkel egyébként ezt nem tennénk meg. Ám nagy csalódás számomra, hogy amikor erről beszéltünk, gyakran nem a higgadtság és az észérvek érvényesültek, hanem az a politikai kultúra, amit Sallai R. Benedek tettlegessége mutatott meg kifelé.

– Mennyire volt önnek fontos az LMP? Mert így úgy tűnik, fontosabb volt a személyes büszkesége és a politikai céljai, mint a párt egysége.

– Magyar politikusnak nem lehet fontosabb a pártja, mint a hazája. Én abba a csoportba tartozom, akiknek fontos a közösséghez tartozás, de kritikus tud lenni az övéivel.

– A választás eredménye fényében van értelme a korrupció bemutatásának? Van értelme úgy folytatni, ahogyan eddig tette?

– Sokan azt mondják, hogy a korrupció nem érdekli az embereket. Ez azonban bizonyosan nincs így, a felmérések szerint igenis zavarja őket. Ugyanakkor tény: olyan sok az ügy, hogy nem tudnak azokkal lépést tartani. Elképzelhető, hogy kevesebb korrupcióinfót fogok tartani. Két dologról azonban nem szabad lemondani. A kormány százmilliárd forintos nagyságrendben költött pénzt arra, hogy elterelje a figyelmet a lopásokról, visszaélésekről. Nagyon szeretném, ha a teljes ellenzék beleállna az uniós ügyészséghez való csatlakozás kikényszerítésébe. Mivel az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezést alaptörvényellenességre hivatkozva lesöpörték az asztalról, alkotmányt kell módosítani. Ehhez a módosítási kezdeményezésemet benyújtottam az Országgyűlésnek. Ugyan tudom, hogy le fogják söpörni, de ha sikerül komoly nyomást gyakorolni, előbb-utóbb lehet eredményt elérni. Ha az ellenzék össze tudna állni, és összegyűjtenénk mondjuk egymillió aláírást, annak már lenne súlya. Meggyőződésem, hogy a csatlakozás az Európai Unió elvárása is, nem fogják tovább mindenféle kontroll nélkül folyósítani a felzárkóztatási támogatásokat. Márpedig ha elzárják a pénzcsapot, megvan a veszélye annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kivezeti az unióból Magyarországot. Pedig bent kell maradnunk, ez ugyanis a korrupció megállításának reménye.

A Fideszből vagy az LMP-ből nehezebb kilépni? Mennyire volt fontos az LMP? Miért marad a parlamentben? Milyen eszközök maradtak az ellenzéki pártok kezében a kormány munkájának ellenőrzésére? Kinek dolga a korrupció feltárása? Mennyi fantáziát lát Márki-Zay Péter, vagy Mellár Tamás parlamenten kívüli ellenzéképítő munkájában? Ezekről is kérdeztük Hadházy Ákost. A teljes interjút a Magyar Hang június 29-én, pénteken megjelent hetedik számában olvashatja! És hogy mit talál még a lapban? Itt megnézheti. Keresse az újságárusoknál és a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.