Hadházy Ákos: Érthetetlen, hogy az idősek a kínai vakcinát kapják, a focisták meg a Pfizert

Hadházy Ákos: Érthetetlen, hogy az idősek a kínai vakcinát kapják, a focisták meg a Pfizert

Áder János köztársasági elnök megkapja a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának első oltását a II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának Lotz Károly utcai háziorvosi rendelőjében 2021. február 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a bírók titokban oltásáról posztoltam, rengeteg, egymástól független írásos és szóbeli jelzést kaptam arról, hogy a rendőröket és minisztériumi dolgozókat Pfizer vakcinával, a bírókat és ügyészeket orosszal oltották tömegesen a hétvégén. Egészségeseket, fiatalokat is – írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

A politikus vasárnap hozta nyilvánosságra azt az e-mailt, amelyből kiderült, hogy fővárosi bírók a hétvégén beoltathatták magukat, de „nyomatékosan kérték” őket, hogy ezt titkolják el. A fővárosi törvényszéken dolgozó bíróknak, titkároknak, ügyintézőknek, jegyzőknek és irodai dolgozóknak szóló felhívás szerint a vezetőség nyomatékos kérése, hogy a Covid–19-es oltásuk lehetőségéről a közösségi médiában semmilyen információt se közöljenek. Emellett pedig rokoni és baráti körben se terjesszék az információt, „miután ismert és természetes jelenség a vakcináláshoz kapcsolódó irigység”.

A vakcinák kapcsán Hadházy megjegyzi, hogy „ugyan a kínai vizsgálatok részletes dokumentációjáról továbbra sem tudunk semmit, de időközben az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – szerk.) szép csendben módosította a kínai vakcina alkalmazási előiratát”. A mellékelt tájékoztató alapján a politikus kijelenti, hogy „az idősebb korosztály esetén kb. fele annyi antitest képződik, mint a középkorú korosztálynál”.

– Az antitestek mennyisége Pfizer vakcina esetén amúgy duplája a kínai vakcinánál mértnek. Elmondható: a Pfizer vakcina ún. GMT értéke felnőttek esetén 399, időseknél 255. A kínai vakcinánál felnőttek esetén ugyanez az érték 200-220 közötti, míg időseknél csak 100-110. Fontos: az antitestek száma nem egyenlő az immunválasz eredményességével, mégis fontos mutató – fogalmaz Hadházy.

A politikus szerint mindezek után „egyszerűen érthetetlen, hogy miért az időseket oltják tömegesen kínai vakcinával és miért a rendőröket és minisztériumi dolgozókat, focistákat, sportolókat Pfizerrel. Az ügyben kérdéssel fordultam Müller Cecíliához, persze majd kivárja a 14 napot, akkor meghosszabbítja 45 nappal , amit újra meghosszabbít majd 45 nappal”.

Bár erről a politikus nem tesz említést a posztjában, de emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is a kínai Sinopharm vakcináját kapta meg.

Hadházy Ákos és az országos tiszti főorvos fent említett levelezésének története egyébként egészen február elejéig nyúlik vissza, amikor Hadházy kérdésére – hogy küldjék el neki egy 17 milliárdos EU-projekt szerződéseinek adatait és adjanak lehetőséget a szerződésekbe betekinteni – Müller Cecília nem kívánt válaszolni, ám a határidő meghosszabbításáról szóló belső levelének címzettjei közé véletlenül a politikust is betette. – „Kedves kollégák! Erre nincs jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen: Cili – állt az e-mailben, amelyet Hadházy nyilvánosságra hozott.

– Hivatalos levélben tette nevetségessé magát és leplezte le Müller Cecília, ahogyan a kormány visszaél a járványra hivatkozva megszerzett rendkívüli jogrenddel – írta a politikus akkor.

Az országos tiszti főorvos később újabb 45 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt, amire a képviselő úgy reagált, hogy „a pofám leszakad, sajnos nincs erre jobb kifejezés”. Hadházy szerint érthető az időhúzás, mert a Korrupcióinfón részletezett ügyek alapján szerinte megvan az esélye, hogy egy normális országban bilincsben vinnék el, illetve minimum le kellene mondania a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének.

Szintén komoly múltra tekint vissza Hadházy Ákos és az OGYÉI küzdelme. A képviselő már januárban szeretett volna belenézni az orosz és kínai vakcinák engedélyezési folyamatában a gyógyszerészeti hatóság által felkért külsős szakértői bizottságok üléseinek jegyzőkönyvébe, ám erre nem nyílt lehetősége. Az OGYÉI február elején azzal vádolta Hadházyt, hogy Facebook-bejegyzése félrevezeti és veszélyezteti a lakosságot az orosz Szputnyik V vakcina engedélyéről. Hangsúlyozták: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak.

A napokban a Wall Street Journal cikke kapcsán merült fel kétely a kínai vakcina hatékonysága kapcsán. Az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatóságai ugyanis több embernek már harmadszor is beadták a Sinopharm vakcináját. Az orvosok szerint ugyanis a kínai oltóanyag második dózisa után többek szervezetében nem termelődött elegendő ellenanyag.

Menczer Tamás a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára áhírnek minősítette az értesülést. – Ezt ugyan semmilyen hivatalos forrás nem mondta az Emírségekben, de a „hír” szerint találtak 8(!) olyan embert, akit újra behívtak és harmadik oltást kell kapnia – írta Facebook-bejegyzésében. Hozzátette, az Emírségekben mintegy 6 millió embert oltottak be a Sinopharm-vakcinával, és alig találtak problémát. Az államtitkár megjegyzésén túl azonban a hatóságok egyelőre nem reagáltak a kínai vakcinát érintő aggodalmakra.