Hadházy Ákos: hazugság a kormány brüsszelezése a lassú vakcinaszállítmányok miatt

Hadházy Ákos: hazugság a kormány brüsszelezése a lassú vakcinaszállítmányok miatt

Hadházy Ákos (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos képviselő a Facebookon megjelent bejegyzésében értékelte a kormánypropaganda által sulykolt állítást, miszerint „Brüsszel” (a kormány által használt gúnynyelvben az Európai Unió megfelelője) a felelős azért, mert eddig viszonylag kevés bizonyítottan hatásos (vagyis amerikai és német) vakcina érkezett Magyarországra.

A képviselő kiemeli, hogy a német lapok is elkezdték az EU-t és a német kormányt hibáztatni az oltások szállításának lassúságáért, de ez az érvelés szerint éppen mi, szegény keleti EU-tagok vagyunk a hibásak az EU lassúságáért. A német lapok azért hibáztatják Angela Merkel kancellárt, mert az európai szolidaritást választotta ahelyett, hogy Németország, gazdasági erejével visszaélve felvásárolja a mi orrunk elől az összes elérhető Pfizer- és Moderna-vakcina készleteket.

https://www.facebook.com/hadhazyakos/posts/3380076082103211?__cft__[0]=AZU1SQBLvCua5_P0uGICcKww2Y5p19T-QPWIURwPmZbDPbvnNtTZFCP2nM9cI1GcMFMtCUqBe1iKDHrvk5rffW4ycXFZxrOsyLZEELaReUD5UXgI23qmAIdFPH75DqXPFRxizueaTVqtSBy9qM9grJh0W2WqwLQi3zKfVgO5erFpkUK8CYStEOsB0br-QgMVFHkTl7Jj9WUGOP9dO0QOOs07&__tn__=%2CO%2CP-R

Mert hogy az azóta nyilvánosságra került adatok szerint éppen a keleti tagállamok olcsójánoskodása miatt késett az EU rendelése a Pfizer-vakcinából. A szegényebb tagállamok ugyanis eleinte túl drágának ítélték a vakcinát, ezért az Unió csak novemberben állapodott meg a Pfizerrel, a cég pedig csak ezután kezdte megszervezni a gyártást és a szállítást.

Vagyis a német lapok szerint közvetve a magyar, a lengyel és a többi (az ő szempontjukból) keleti kormány a felelős az egész EU oltási kampányának lassúságáért.

A kormánypropaganda állításával ellentétben pedig, ha nem az EU intézte volna közösen a beszerzést, még ennyi vakcina sem jutott volna nekünk. Legalábbis a nyugati, bizonyítottan hatékony vakcinákból, amelyeknek nyilvános a dokumentációja, pontosan tudni lehet, hogy milyen eredménnyel zárult a klinikai vizsgálat. Ellentétben az orosz és a kínai alternatívával.