Hadházy: Kövér László csak alkotmányt sértve akadályozhatja a képviselői eskütételt

Hadházy: Kövér László csak alkotmányt sértve akadályozhatja a képviselői eskütételt

Hadházy Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kocsis Máté tegnap alig burkoltan Kövér Lászlóval fenyegette azokat a képviselőket, akik nem hajlandóak asszisztálni a „parlament” nyitóülésén ahhoz, hogy a képviselők vita nélkül elfogadják a Nemzeti Választási Bizottság „tiszta választásokról” szóló beszámolóját – erről írt keddi Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, aki a hamarosan kezdődő parlamenti ciklusban a Momentum frakciójához fog csatlakozni. 

Hadházy szerint Kocsis most lényegében azzal fenyegette meg a Momentum renitens képviselőit, hogy a fideszes házelnök kezében lesznek, Kövér László pedig akkor engedélyezi az eskütételt az ellenzéki politikusoknak, amikor akarja. Ez azért probléma, mert parlamenti eskü nélkül a képviselők nem kaphatnak szót az Országgyűlésben, annak bizottságaiban, továbbá nem alakíthatnak frakciót, nem kapnak fizetést sem, akár hónapokon keresztül.

Hogy Hadházy jól érti a helyzetet, azt Hollik István Facebook-posztja is egyértelművé teszi: a Fidesz kommunikációját vezető Hollik kedden Kocsis Máté hétfői reakcióját megismételve azt írta ki: „Nem árulunk zsákbamacskát: Aki nem tesz a parlament alakuló ülésén esküt, nem viselhet semmilyen tisztséget sem majd”.

Hadházy szerint ha Kövér László visszaél hatalmával, és önkényesen dönt egy képviselő joggyakorlásának kezdetéről, azzal „végképp nyilvánvalóvá válik, hogy a parlamentarizmus nem működik” – hiszen így a házelnök jelölné ki, hogy kit tart a rendszer hivatalos hivatalos ellenzékének. Utóbbi pozíciókért és pénzért hozzájárul a parlamentáris demokrácia látszatának fenntartásához. Míg a Fidesz által kínált játékszabályokat visszautasító politikusokat simán meg lehet fosztani alapvető jogaiktól is – vélte Hadházy Ákos.

Az ellenzéki politikus szerint ha Kövér így járna el, azzal maga bizonyítaná be, hogy nem érdemes elmenni a nyitóülésre. Ráadásul alkotmányellenesen akadályozná meg a képviselői eskütételt, „hiszen – igaz, egy elcsalt választáson, de – megválasztott képviselőt akadályozna meg a munkája végzésében”.

 Az ellenzéki képviselőket is megosztó botrányt az váltotta ki, hogy Fekete-Győr András, a Momentum leendő parlamenti frakcióvezetője nyílt levélben adott ultimátumot Kocsis Máténak. Ebben kifejtette, csak akkor vesznek részt a parlamenti alakuló ülésen, illetve később az érdemi parlamenti munkában, ha a Fidesz teljesít bizonyos „demokratikus feltételeket”. Fekete-Győr szerint ugyanis a Fidesz-frakció az elmúlt tizenkét évben kiüresítette a magyar parlamentarizmust, „az ország ügyeiről szóló érdemi viták helyett mára nagyrészt Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól az Országgyűlés munkája.”