Hadházy Ákos ma leteheti a parlamenti esküt

Hadházy Ákos ma leteheti a parlamenti esküt

Orbán Viktor és Hadházy Ákos (Fotó: Facebook/Tordai Bence)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint öt hónappal az Országgyűlés alakuló ülése után hétfőn leteheti a képviselői esküt Hadházy Ákos.

A politikus a Momentum színeiben indult el az előválasztáson, majd az ellenzék jelöltjeként április 3-án egyéniben győzni tudott a zuglói választókerületben. Az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére ugyanakkor tiltakozásképpen nem ment el, ráadásul mivel a Momentum részt vett a ceremónián, jelezte azt is, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem ül be a frakciójukba. Hadházy Ákos végül egyedüliként bojkottálta az alakuló ülést, így ő volt az egyetlen, aki hiába nyert az országgyűlési választáson, nem lett belőle hivatalosan is parlamenti képviselő.

Habár azóta több ülés is volt, Kövér László házelnök nem adta meg neki a lehetőséget, hogy esküt tehessen, vagyis gyakorolhassa képviselői jogait és fizetést kapjon. Korábban erről úgy vélekedett, hogy az, hogy egy megválasztott képviselőt önkényesen megfosztanak a jogaitól, csak diktatúrákban történhet meg.

A politikus ügye az Országgyűlés igazságügyi bizottsága elé is került, majd a testület már ősszel elfogadott egy állásfoglalást a témában. Eszerint ha egy képviselő az alakuló ülésen nem teszi le az esküt, akkor később azt neki kell kérelmezni, jelezve, hogy korábban miért maradt távol. „A kérelem elbírálása során lehetőség szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy a távolmaradásra a képviselőnek felróható okból, vagy önhibáján kívül került sor” – olvasható a dokumentumban, kiemelve, hogy „a szabályozás nem eredményezheti azt, hogy az önhibáján kívül képviselői jogait gyakorolni nem tudó képviselő hátrányosabb helyzetbe kerüljön annál, mint aki szándékosan megtagadja a parlamenti munkát”. Azt is kimondták, hogy a szabályozásnak tartalmaznia kell egy végső határidőt az eskü pótlólagos letételére és javasolják, hogy „az eskütételtől való távolmaradás meghatározott határidőn belül történő igazolásának elmaradása a képviselői mandátum elvesztését eredményezhesse”.

Hadházy Ákos később az RTL.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy most le fogja tenni az esküt, de az előző ciklushoz hasonlóan mindent meg fog tenni, hogy ne segítsen a Fidesznek „egy parlamenti demokrácia látszatának fenntartásával”. – Nem fogok például fizetős, de semmi plusz munkával járó díszpozíciókat elfoglalni és nem fogok interpellálgatni úgy, hogy közben tudom: soha nem kapunk valódi válaszokat – mondta.

Az Országgyűlés hétfői ülése délelőtt 11 órakor kezdődik a napirend előtti felszólalásokkal, majd kérdések és azonnali kérdések lesznek. Várhatóan délután három óra körül kezdődhetnek meg a napirend utáni felszólalások – a vasárnap este elérhető információk szerint már 9 politikus jelentkezett erre – és csak ezt követi majd Hadházy Ákos eskütétele.