Hadházy Ákos megkezdte a dudálós tüntetés miatti bírság ledolgozását: kapálnia kell

Hadházy Ákos megkezdte a dudálós tüntetés miatti bírság ledolgozását: kapálnia kell

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő megkezdi a 2020. áprilisi „dudálós” tüntetés miatt kiszabott büntetése ledolgozását 2021. május 3-án egy szekszárdi tankertészetben (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos hétfő reggel megjelent egy szekszárdi tankertészetben, hogy megkezdje napszámosként a dudálós tüntetések miatt rá kirótt közérdekű munkát.

A tavalyi első hullám alatt szervezett több autós tüntetést is Hadházy Ákos Szél Bernadett-tel a Karmelita kolostor közelében található budapesti Clark Ádám térre, „Nemet mondunk a Kásler-tervre” (azaz a kórházi ágyak kiürítésére) elnevezéssel. A demonstráció lényegi eleme volt, hogy a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy a Miniszterelnökséghez közeli helyszínen dudálással fejezzék ki elégedetlenségüket, hogy azt „Orbán Viktor is hallja”.

A tüntetések miatt mindkét országgyűlési képviselőt megbüntették – 100 000–100 000 forintra, mivel a bíróság szerint visszaéltek a gyülekezési joggal és nem engedélyezett tüntetést szerveztek. „Ezt a pénzt természetesen nem kívánom befizetni a pintérségnek … inkább közérdekű munka formájában ledolgozom” – jelentette be ezt követően Hadházy Ákos.

Hadházy ugyan jelezte az illetékes, a munkakört kijelölő hatóságnak, hogy állatorvosként egészen biztosan tudna „legalább annyit segíteni, mint egy képesítés nélküli segédápoló” a végletekig leterhelt kórházakban, ám a képviselő kórházi munkájára nem tartottak igényt, inkább kapálni küldték: kertészeti kisegítő munkásként (napszámosként – így áll a határozatban) kell ledolgoznia a büntetést. A 100 000 forintos büntetést 120 órában kell teljesítenie, így a bíróság szerint Hadházy egy órányi munkája 833 Ft-ot ér.

A hatóság egy kertészeti képzést is folytató szekszárdi katolikus iskola három hektáros tankertészetében jelölte ki a munkavégzés helyét az országgyűlési képviselő számára. „A mezőgazdasági munkától sosem féltem, Édesapám szőlőjében elég sokat dolgoztam és azt hiszem, még jól is fog esni” – írta a képviselő.

Ha nem kezdené meg a munkát, akkor elzárásra változna át a büntetés, így Hadházy Ákos hétfőn reggel megjelent a tankertészetben, hogy megkezdje napszámosként a közérdekű munkát. Ott voltunk a helyszínen, amikor a képviselő megérkezett a tankertészetbe.

Hadházy Ákos a célnak megfelelő ruházatban, kantáros kertésznadrágban jelent meg hétfő reggel a kijelölt munkahelyén, ahol ma hat órát fog ledolgozni a rá kiszabott 38 napból. A képviselő a büntetés ledolgozását megelőzően a Magyar Hangnak elmondta, hogy azon kívül, hogy nem hajlandó Pintér Sándor rendőrségének egy fillért sem kifizetni, azért választotta ezt a módját a büntetés lerovásának, mert ezáltal szerinte lehetőséget kapott rá, hogy eljuttassa, nyomatékosítsa az üzenetét a polgároknak.

Az egyik ilyen üzenet Hadházy szerint, hogy Orbán Viktor fél. „Fél a tüntetésektől, fél attól, ha sok magyar ember egyszerre kiáll egy-egy ügy mellett.” A másik ilyen üzenet pedig, hogy ha egy ember tiltakozik, őt nevetségessé lehet tenni, őt el lehet nyomni, így annak nem lesz eredménye. Annak lesz eredménye a korrupcióellenes harcáról ismert független országgyűlési képviselő szerint, ha kellő számban vesznek részt az emberek a különböző tiltakozásokon.

A harmadik ilyen ügy Hadházy Ákos meglátása szerint, hogy a diktatúrába vezető úton mindig eljön egy pont, amikor már olyan törvények születnek, melyeket egyszerűen muszáj megszegni. Ilyen jogszabály az a képviselő szerint, amely a járványra hivatkozva megtilt minden tiltakozást, nyomásgyakorlást akkor is, ha az semmilyen veszéllyel nem jár már; és ilyen törvény az is, amelyik egyetlen nap alatt ezer milliárdot tesz át fideszes zsebekbe.

Rögtönzött sajtótájékoztatója után – melyet a Magyar Hang kamerái rögzítettek – a képviselő bevonult a kertészet vaskapuján, hogy megkezdje a büntetése ledolgozását mint napszámos.

Itt tudja megnézni a rövid sajtótájékoztatót, melyet a helyszínen rögzítettünk: