Hadházy Ákos: Olyan, hogy Hadházy-párt, biztosan nem lesz

Hadházy Ákos: Olyan, hogy Hadházy-párt, biztosan nem lesz

Hadházy Ákos a Zánka feletti építkezésen (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Továbbra is az a meggyőződésem, hogy a tiszta, demokratikus választás körülményeiért kell küzdenünk, mert a jelenlegi körülmények között rendkívül kicsi az esélye, hogy választások útján lehessen legyőzni a kormányt – erről beszélt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az RTL-nek adott interjújában pénteken. A politikust annak apropóján kérdezték, hogy csütörtökön kiderült, októberben fél év várakozás után leheti végre parlamenti esküjét.

Hadházy szerint rossz döntés volt a Momentum részéről az, hogy a párt megjelent a parlament alakuló gyűlésen. – Ha a momentumosok nem tették volna le az esküt ezen az ülésen, Kövér egyáltalán nem biztos, hogy meg merte volna csinálni azt egy teljes frakcióval, amit személyesen velem – mondta. Ezzel arra utalt, hogy miután a szerinte tisztességtelen választási rendszer elleni tiltakozásul nem tette le parlamenti esküjét az alakuló ülésen, ennek pótlását azóta sem engedte meg neki Kövér László házelnök, így nem élhet képviselői jogosítványaival, ahogyan fizetést sem kap.

A képviselő bírálta azt is, hogy egyes ellenzéki politikusok olyan díszpozíciókat vállaltak a parlamentben, amelyek legitimálják a kormányt, viszont érdembeli munkával nem járnak. Annak kapcsán, hogy a DK kijelentette, kudarcos projekt volt az előválasztás, úgy fogalmazott: nem célszerű elutasítani. – A DK ezidáig mindig az ellenzéki összefogás mellett állt. Most, hogy egy kicsivel több százaléknyi támogatottságuk van, mint a többi pártnak, nem elegáns az előválasztás elutasítása – mondta. Azt ugyanakkor fontosabb kérdésnek látta, hogy az önkormányzati választásokon legyen elég jelöltje az ellenzéknek.

Hadházy kitért arra is, mik azok a megvalósítható célok, amelyek elősegítenék a szabad választást. Egyrészt az, hogy konszenzussal megválasztott elnöke legyen a köztelevíziónak, másrészt az, hogy az évi 50 milliárd forintos kormányzati hirdetéseket a médiában törvény által függesszék fel.

A képviselőt politikai irányultságáról is kérdezték. Bevallása szerint ma Magyarországon különbséget kell tenni az indulatokra ható „heccpolitika” és az érvelő politika között, de a tradicionális jobb-bal oldali felosztásban Hadházy a következőképpen jellemezte magát: „(...) ha a klasszikus felosztás mentén kellene meghatározni magam, akkor liberális-konzervatív vagyok”. Emellett a képviselő arról is beszélt, hogy el kell határolódni a szélsőségektől és egy olyan környezetet kell teremteni Magyarországon, ahol a munkavállalók és a tőke megfér egymás mellett.

Hadházyt arról is kérdezték, hogy esetleg tervez-e pártot alapítani, erre reagálva a politikus azt nyilatkozta, „olyan, hogy Hadházy-párt, biztosan nem lesz”, az egyszemélyes pártoknak nem látja értelmét. Ám ha összeállna 10-15 szakértő, akik relevánsak a saját szakterületükben, és hajlandóak közösen kiállni, akkor lehet létjogosultsága egy új pártnak.

Arról, hogy Hadházy októberben leteheti a parlamenti esküt itt írtunk korábban:

 

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.