Hadházy Ákos: Vicc ez, nem csoda, hogy nem akarták kiadni

Hadházy Ákos: Vicc ez, nem csoda, hogy nem akarták kiadni

Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen, háttérben az akkor még biztosan nem üzemelő maszkgyártó gép.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem kis pénzért, 210 millió forintért vették azt a kínai csodamasinát (plusz ezer kiló alapanyagot), ami a propaganda szerint havi 2,8 millió maszkot tudna gyártani a sátoraljaújhelyi börtönben” – írja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésében, miután közérdekűadat-igénylés keretében sikerült kikérnie a szerződést az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól. 

Túl sok köszönet nincs benne, szerinte nehéz szerződésnek hívni ezeket a papírokat, „mert nem szerepel rajta sem az aláírók neve (az aláírások remélhetőleg voltak, csak kitakarták őket), sem a szerződés dátuma, sem az, hogy milyen típusú, milyen kapacitású, milyen gyártmányú gépről van szó”. Annyi derül csak ki, hogy 600 ezer euróért szerezték be az orvosi maszkot gyártó gépsort egy tonna alapanyaggal együtt.

https://www.facebook.com/hadhazyakos/posts/3078222528955236

A berendezés a sátoraljaújhelyi börtönbe került, ahol április 4-én Orbán Viktor miniszterelnök is megtekintette a Kínából érkezett gépet. Akkor azt mondták a kormányfőnek, hogy havi 2,8 millió maszkot gyárthatnak rajta. A gép azonban még nem működött, mérnökök dolgoztak rajta.

Hadházy Ákos július közepén írásbeli kérdéssel fordult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, hogy megérdeklődje, hány maszk készült már. A parancsnokság válaszában azt írta, hogy május 25-e óta 869 340 darabot gyártottak le (ez július 17-i adat volt), az ígért mennyiségtől való jelentős elmaradást pedig azzal indokolták, hogy a korábban bejelentett szám alatt ők az összkapacitásra gondoltak, nem pedig egy gépére.

Hadházy most arról is ír bejegyzésében, hogy újabb kérdéssel fordul az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz: vajon „terveznek-e jogi lépéseket annak érdekében, hogy a semmire sem jó gép árát visszaszerezzék? Ha nemleges a válasz, akkor teszek majd én feljelentést” – közölte a politikus.

A gépsort eladó cég egyébként a TMT Technics Kft., amely lélegeztetőgépeket is beszerzett.