Hadházy Ákost csak turistajeggyel engedik be a parlamentbe

Hadházy Ákost csak turistajeggyel engedik be a parlamentbe

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő turistajeggyel jutott be a Parlamentbe. (Képernyőfelvétel: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vett egy belépőjegyet és egy olasz turistacsoporttal megtekintette az Országházat, miután Kövér László házelnök május elején még a képviselői belépőjét is letiltatta – számolt be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a közösségi oldalán.

Mint hozzátette, valószínűleg egész Európában, de talán a világon is ő az egyetlen megválasztott képviselő, aki csak jeggyel léphet be a parlamentbe. – Ez akár vicces is lehetne (tulajdonképpen az is), de azért gondoljunk bele: csak diktatúrákban fordulhat elő, hogy egy megválasztott parlamenti képviselőt bármi módon megfosszanak a jogaitól – fogalmazott a politikus.

Az ügy előzménye, hogy az április 3-i választások után Hadházy Ákos volt az egyetlen ellenzéki politikus, aki bojkottálta az Országgyűlés alakuló ülését májusban. Kövér László fideszes házelnök ezért azzal bünteti, hogy nem engedi esküt tenni, így a politikus egyelőre nem gyakorolhatja a képviselői jogait, fizetést sem kap, és nem mehet be szabadon a munkahelyére. Az eskütételre talán szeptemberben kerülhet sor.

Mint írta, mostani lépése egy rövid időre össze is zavarta az őrséget, meg kellett ereszteniük néhány telefont, hogy fentről megmondják nekik, beengedhetik-e ilyenkor. Hadházy a látogatásról készült videójában arról beszélt, hogy ez nem egy országnak a parlamentje, hanem „most már hivatalosan is egy választási autokráciának a színpada, ahol eljátsszák szereplők, hogy itt demokrácia van”. Ez ellen tiltakozott, amikor az alakuló ülésen nem tette le az esküjét.

– Ha esetleg fel méltóztatik esketni engem a házmester, akkor sem fogom eljátszani neki a demokrácia színházat. Egy ilyen választás után egyetlen legitim cél miatt szabad csak felvenni a mandátumot: a tisztességes választás feltételeinek kivívásáért. Ez viszont nem megy úgy, ha közben hétről hétre a demokrácia halvány látszatát keltjük az aranyozott falak között – tette hozzá a képviselő.