Hadházy Ákos: Az ellenzék fogta magát és nem szervezte meg őket

Hadházy Ákos: Az ellenzék fogta magát és nem szervezte meg őket

Hadházy Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 19-én időközi választást tartottak a Békés megyei Méhkeréken, mert lemondásra kényszerült egy korrupciós ügyben született jogerős bírósági ítélet miatt a település polgármester-asszonya. A fideszes Tát Margit nem egyszerűen megnyerte a voksolást: tíz százalékkal és ötven szavazattal többet kapott, mint 2019-ben, sőt: még annál is többen húzták a neve mellé az ikszet, amennyien április 3-án a kormánypártok helyi jelöltjének, Kovács Józsefnek a neve mellé.

A kampányidőszakban Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Méhkerékre látogatott, őt kérdeztük a békési tapasztalatairól.

– Helyben volt egy jó jelölt, egy rátermett fiatalember – utal Hadházy Ghermán Sámuelre, aki a szavazatok 29 százalékát kapta meg vasárnap.

Csakhogy a képviselő hozzáteszi: az nem elegendő , hogy az hogy az utolsó pillanatban előáll valaki, „ahhoz évek munkája kell, hogy ezeken a településeken megforduljon a közhangulat”. Hadházy szerint „ha mindenhol lenne néhány hiteles helyi ember, aki felvállalja, hogy mi vagyunk az ellenzék, az alapfeltétel lenne, de nyilvánvaló, hogy Méhkeréken ilyen nem volt, ahogy több száz más hasonló településen sem, mert az ellenzék fogta magát és nem szervezte meg őket”.  

– Jellemző, hogy mikor kerestem a pártok megyei szervezeteit, hogy ki segítene nekem szórólapozni, egy helyben élőt sem tudtak mondani. Pedig voltak ellenzékiek, nem is kevesen, kaptunk tőlük jó szót is, de olyan, aki vállalta volna hogy szórólapot oszt, egy sem volt – mondta a Magyar Hangnak Hadházy.

Az országgyűlési képviselő helyben szerzett tapasztalatai szerint a kormánypárti szimpatizánsok főleg két érvvel védték meg Tátot.

– Az egyik narratíva a polgármester mellett az volt, hogy nem is magának lopta azt a 31 milliót, és ez részben lehet igaz is, hiszen az eltűnt forrásoknak majdnem a fele lett csak meg, de csak a tanárok, meg más közvetítők fizették vissza – meséli Hadházy a meg nem valósult méhkeréki bűnmegelőzési programról. A politikus szerint ez egyébként tipikusan az a nehezen megfogható projekt képébe bujtatott kifizetési forma, ahol „azt látjuk, hogy a pénznek egy részét szétosztják az olyan emberek között, akik a polgármesternek hűségesküt fogadtak”, amivel a településvezetők nemcsak bebiztosítják a hatalmukat a teljesítés nélküli beruházásokkal, projectekkel, hanem a hozzá hűket magához köti és mindjárt kompromittálja is őket.

– A másik, szintén tipikusnak mondható érv szerint a polgármester alatt fejlődött a falu, amihez hozzátehetjük, hogy persze, minden pénzt azért nem loptak még el és valamit azért csináltak belőle. De ez az eset is mutatja, hogy az uniós források hogyan tartanak fideszes polgármestereket hatalmon, és ha ezt kellő hangerővel harsogja a propaganda, akkor az elég is arra, hogy így oldozzák fel a polgármestert. Így születnek az ilyen demokráciában elképzelhetetlen eredmények – mondja a képviselő.

Hadházy két okot említ arra is, hogy ha a méhkeréki minta ennyire általános, akkor miért ez az egyik ritka ügy, amelyben elmarasztaló ítélet született.

– Először is ez egy régóta zajló eljárás. Másodsorban pedig van egy karakán résztvevője az ügynek, aki arccal, névvel megszólalt az ügyben, minden esetben, amikor valaki beleáll ezekbe a történetekbe – jelen esetben egy tanárnő –, akkor az ügyészség nem tud mást csinálni mint nyomozni. De ne gondolja senki, hogy ebben az ügyben az ügyészség 100 százalékos munkát végzett. Hiszen hiába vitte el vádemelésig a történetet, megvédte ezt a csalót azzal, hogy egészen enyhe büntetést kért, nagyon elhúzta a nyomozást és „elfelejtette” a közügyektől eltiltani a polgármester asszonyt, és ha ezt az ügyészség elmulasztja, akkor a bíróság sem tehet semmit, még akkor sem, ha a nyomozók nagyon jó munkát végeztek.

Végezetül Hadházy elmondta, hogy korrupciós ügyekre specializálódott ellenzéki politikusként egyáltalán nem tekinti kudarcnak az eredményt, sőt, csak megerősíti.

– Nem azért kell beszélni erről, hogy népszerű legyen az ember, hanem mert rengeteg más rendszerhibát le lehet vezetni belőle. Éppen ezért szerintem nem lehet legyőzni csak egy témával a kormányt, akár a szociális kérdéssel sem, amiről most kitalálta az ellenzék, hogy rááll. Figyelemre méltó, hogy az ezt hangoztató Jámbor András például ott kapta a legkevesebb szavazatot Józsefvárosban, ahol a legnagyobb arányban élnek rászorulók.

– Lehet, hogy akik olvassák a független lapokat, azok unják már a korrupciós témákat, de jó, ha tudják, hogy ennek ellenére van még 7-8 millió ember az országban, aki egyáltalán nem hall ezekről az ügyekről – mondja a képviselő.