Hadházy: Az összefogás kevés, teljes megújulás kell

Hadházy: Az összefogás kevés, teljes megújulás kell

Hadházy Ákos a szekszárdi Covid mintavételi pontnál (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú közösségimédia-bejegyzésben reagált a Fidesz újabb kétharmados győzelmére Hadházy Ákos, aki az ellenzéki összefogás színeiben megnyerte zuglói választókerületét, így egyéni képviselőként vehet részt az új Országgyűlés munkájában. Szerinte nem szabad megállapodni az új parlamentben a bizottsági tisztségekről, amíg az ellenzék garanciát nem kap, hogy visszakapja ellenőrző szerepét.

A politikus úgy látja: az összefogás nagyjából sikerült, de nem volt elégséges, és sikertelen volt a megújulás. – A legrosszabbul az ellenállás dolgában állunk, szinte sehogy. A parlamenti szereplés helyett sokkal fontosabb lett volna aktív ellenállással fellépni a propaganda ellen, megvédeni sajátjainkat, illetve megszervezni azokat az erőket, amelyek ellent tudnak tartani a fideszes nyomulásnak. Ez nem sikerült, ez mindannyiunk hibája, így az enyém is – írta Hadházy Ákos.

Hadházy Ákos megkérdőjelezte, hogy egyáltalán részt kell-e vennie a parlamenti munkában az ellenzéknek: – Az Országgyűlés alakuló – a választások eredményét hitelesítő – ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.). Ameddig erre sor nem kerül, addig a bizottsági tisztségekről megállapodni nem szabad! Aki az imént említett jogosítványok biztosítása nélkül a parlamentben külön fizetéssel járó tisztséget vállal (jegyző, alelnök, bizottsági elnök stb.), az hajlandó elvállalni a díszletellenzéki szerepét, és lemond a közös kiállás, érdekérvényesítés politikájáról. Ki kell mondani: interpellálgatni, az elcsalt választáson hatalmat kapott kormány törvényjavaslatairól vitatkozgatni ugyanúgy kollaboráció lenne, mint ahogy Putyin parlamenti "ellenzékének" munkája is csak Putyin hatalmának legitimálására elég. A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat – írta Hadházy Ákos.

Hadházy azt is megjegyezte, hogy a választást szerinte „nem elsősorban tegnap csalták el, hanem az elmúlt 12 évben, a szemünk előtt” – A propagandagépezet, a Fidesz pártkatonává besorozott polgármesterek, az EU-s támogatásból fizetett kegyencek és a pincsikutya szintjére süllyesztett „független” intézmények, ezek mind hozzájárultak a tegnapi eredményhez. A legnagyobb csalás évek óta a szemünk előtt zajlott: elcsalt választás az, ahol az állami tévébe négy év alatt öt percet beszélhet az ellenzék. Elcsalt választás az, ahol a kormány évek óta folyamatosan kampányol óriásplakátokon és még az utolsó hónapban, a hivatalos kampány alatt is a kormány hirdette Orbánt a plakátokon (demokráciákban csak ezért megismételnék a választást) – írta, majd hosszasan sorolta, milyen visszajelzések érkeztek választási csalások gyanújáról az április 3-i voksolás kapcsán.