Hadházy hiába Momentum frakciótag, nem vesz részt az Országgyűlés alakuló ülésén

Hadházy hiába Momentum frakciótag, nem vesz részt az Országgyűlés alakuló ülésén

Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos bár a Momentum frakció tagja lesz négy év független képviselőség után, mégsem ért egyet a Momentum döntésével, pénteken reggel közösségi médiás bejegyzésben jelentette be, hogy ő nem fog részt venni az alakuló ülés egyetlen mozzanatán sem, így a képviselői esküt sem ezen a napon kívánja letenni. 

„A nyitó ülésen jómagam természetesen nem veszek részt, akkor sem, ha a propagandasajtó természetesen az »összeférhetetlen, kiállhatatlan« képviselőként fog kajánkodni rajtam. Sokan fogják azt mondani, hogy egyedül maradtam, de én nem érzem így. A képviselők között talán igen, de nem a választók között. Az ülés helyett Kisvaszarra fogok menni, ahol egy roma családot folyamatos retorzió ér a polgármester részéről amiatt, mert nevüket felvállalva számoltak be a roma felzárkóztatásra adott EU-s pénzek elcsalásáról” – írta Facebook-bejegyzésében. Délután 5 órától pedig köztéri fogadóórát tart a Parlament előtt a Kossuth téren, ahova várja azokat, akik szerint ez a választás nem volt demokratikus és akik tenni szeretnének azért, hogy a következő már ne ilyen körülmények mellett történjen meg.

mint írta, csütörtök este értesült arról, hogy a Momentum elnöksége úgy döntött, „elfogadja a DK javaslatát, elmennek az ülésre és az eskütételig ott is maradnak. Sajnos két lehetőség lehet csak tehát. Vagy a Fidesz hátrált meg, vagy a Momentum” – írta Hadházy arra utalva, hogy Fekete-Győr András leendő frakcióvezető hétfőn még öt feltételt szabott a Fidesznek a részvételükkel kapcsolatban.

Szerinte a Momentum „rosszul, sőt, tragikusan” döntött, amikor végül bejelentette, hogy leteszi a nyitóülésen az esküt (bár utána kivonul az ülés érdemi részéről), „de ezzel már nekik kell együtt élniük, nekik kell a választókkal elszámolniuk. A tegnap késő esti közlemény szövegéből és a díszpozíciók visszautasításából látszik, hogy értik ők, miről van szó, de a fenyegetés vagy valamilyen más megfontolás hatott. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy ahogyan eddig is számos jó ügyben szövetségesként együtt tudtunk dolgozni, a jövőben is lesznek közös ügyeink” – írta Hadházy.

„A Fidesz akkor vesz minket komolyan, ha a mi szavazóink tömegei segítenek rá nyomást gyakorolni. Ők viszont csak akkor fognak segíteni, ha azt látják, hogy mi komolyan vesszük magunkat. Fekete-Győr András mostani döntése ezért nagyon szomorú. A választóink érzik: hibrid rezsimet hibrid ellenzékkel nem lehet megdönteni” – írta Hadházy.

Csütörtökön késő este közölte a Momentum frakció, hogy hosszas huzavona után végül mégis részt vesznek az Országgyűlés alakuló ülésén, esküt tesznek, majd kivonulnak az ülésteremből. A párt azután jutott erre a döntésre, hogy kezdetben bejelentették, hogy bojkottálják a május 2-i első ülést, majd később egy Kocsis Máténak szóló nyílt levélben a részvételüket öt feltételhez szabták.

Kérdés, hogy a frissen megválasztott frakcióvezetés, az élén Fekete-Győr Andrással hogyan fogja ezt a frakciófegyelem-szegést értékelni és szankcionálják-e azt valamilyen módon.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.