Hadházy: Horváth Csaba meggyanúsítása csak a jéghegy csúcsa

Hadházy: Horváth Csaba meggyanúsítása csak a jéghegy csúcsa

Aluljáróban, ökölpacsival kötött békét Hadházy Ákos és Horváth Csaba (Fotó: Zuglói önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem politikai leszámolás, hanem tényleges cselekmények vezettek Horváth Csaba meggyanúsításához – erről beszélt Hadházy Ákos a Magyar Hang megkeresésére annak kapcsán, hogy Zugló szocialista polgármesterét a Központi Nyomozó Főügyészség egy korrupciós ügy gyanúsítottjaként hallgatta ki.

 

Hadházy Ákos elsőként számolt be arról, hogy a zuglói városházán házkutatás zajlik. Mint írta, ez várható volt, mivel információi szerint a zuglói parkolási ügyben zajló nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai is. Nem sokkal később Horváth Csaba kerületi polgármester a Facebookon erősítette meg a hírt és közölte, hogy a lakására is kiszálltak a nyomozók.

Néhány óra telt csak el, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálják. A közlemény szerint a nyomozó főügyészség a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével ma több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében, kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert – Horváth Csabát – és egy volt helyi politikust. A megalapozott gyanú szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Hadházy Ákos lapunk megkeresésére kifejtette, hogy információi szerint rendkívül szerteágazó ügyben folytat nyomozást a főügyészség, amelynek egyik mellékszála érhetett el Zugló polgármesteréig. Horváth Csaba meggyanúsításának szerinte minden bizonnyal megvannak az alapjai, ám az ügyészségtől elvárható lenne, hogy hozzák nyilvánosságra, pontosan milyen bűncselekmények elkövetését feltételezik és erre milyen bizonyítékok vannak. 

Milliárdos nagyságrendű lehet a kár

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Hadházy Ákos mikor értesült arról, hogy Horváth Csaba is érintett lehet a bűncselekmények elkövetésében, illetve ki lehet a másik, egykori politikus gyanúsított. Erre válaszul a képviselő kifejtette, hogy néhány hete hallott erről először a polgármester érintettségéről, arról ugyanakkor nincs információja, ki lehet a másik személy. Elmondta ugyanakkor, hogy információi szerint a nyomozás során korábban őrizetbe vett személy tett terhelő vallomást a politikusokra.

Hadházy Ákos szerint a Horváth minden bizonnyal nem a legnagyobb hal az ügyben, a valószínűsíthető áfacsalásban ugyanis nagyvállalatok vettek részt, a nyomozásban keletkezett iratok nagyon sok, nagyon magas rangú kormánypárti szereplő érintettségéről szólnak és számos bűncselekmény gyanúját keltik. Az államnak okozott kár pedig információi szerint milliárdos nagyságrendű. – Horváth meggyanúsítása csak a jéghegy csúcsa, a felszín alatt ott van az egész Fidesz rendszere – hangsúlyozta.

Ahogy arról a politikus Facebook-posztjában írt, a zuglói parkolási visszaélésekkel kapcsolatos nyomozás központi szereplője a SYS IT Services Kft., amely számlagyárként működött. Információi szerint érintett Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG Nyrt. is, amelynek a héten tette lehetővé a kormány, hogy megvásárolja az Antenna Hungáriát, így megkerülhetetlen szereplője legyen a magyar távközlési iparnak. A képviselő már tavaly decemberben beszámolt a SYS IT ügyéről: mint írta, különösen nagy értékben, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás. A BKV számára bedolgozó SYS IT Kft. fiktív számlákat fogadhatott be a T-Systems, a 4iG és a Deutsche Telekom cégektől.

Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, mivel a visszaélés-sorozat kezdetekor Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester volt a XIV. kerület polgármestere. Szerettük volna megtudni azt is, Karácsonyt keresték-e, kihallgatták-e a nyomozók. Válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett. Szintén nem reagált kérdéseinkre Horváth Csaba pártja, az MSZP, sem pedig az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért sajtóosztálya.

Megszólalt Karácsony Gergely is

Karácsony Gergely főpolgármester, Zugló korábbi polgármestere ugyanakkor az InfoRádiónak nyilatkozott a Fővárosi Közgyűlés ülése után. Mint mondta, az ülés ideje alatt hallotta a híreket, még tájékozódnia kell az ügyben, beszélni fog Horváth Csabával is. Azt viszont elmondta, hogy tudomása szerint különböző cégcsoportok összemosódnak a nyilvánosságban.

„A BKV informatikai közbeszerzését elnyerte egy cég még a Tarlós István-féle városvezetés idején, amelyet megvádoltak, gyakorlatilag fiktív számlázás gyanújába kerültek, és itt vannak személyi átfedések is. Ebben az ügyben elrendeltem egy felügyelőbizottsági vizsgálatot. Abból a cégből pedig, amelyik megnyerte a közbeszerzést és amelyet a számlamaffia-üzemeltetésével megvádolták, kivált egy másik cég, amely alvállalkozók nélkül, transzparens módon végzi el a feladatait. Ez fontos az informatikai rendszer stabilitása szempontjából, hogy ne maradjunk alvállalkozó nélkül. Várom a felügyelőbizottság elemzését arra vonatkozóan, hogy volt-e bármilyen érdeksérelem, ami akár a közbeszerzési előkészítésénél vagy azóta teljesítési igazolások kapcsán bármilyen gyanút fölvet. Ami pedig az új parkolási informatikai hátteret illeti, ott nem tudnék felelősen nyilatkozni, hiszen sok év eltelt azóta, hogy, hogy a zuglói ügyeket ebben a mélységben követtem” – fejtette ki a főpolgármester.