Hadházy: Müller Cecília leleplezte, hogy a kormány visszaél a rendkívüli jogrenddel

Hadházy: Müller Cecília leleplezte, hogy a kormány visszaél a rendkívüli jogrenddel

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalos levélben tette nevetségessé magát és leplezte le Müller Cecília, ahogyan a kormány visszaél a járványra hivatkozva megszerzett rendkívüli jogrenddel – írta hétfőn a Facebook-oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Hadházy azt kérte, hogy az országos tiszti főorvos küldje el neki egy 17 milliárdos EU-projekt szerződéseinek adatait és adjon lehetőséget a szerződésekbe betekinteni. Müller a normális 14 napos válaszadási idő lejártával emailben arra hivatkozva, hogy a kérelem teljesítése veszélyeztetné a járványügyi védekezést, 45 napra hosszabbította a határidőt. „Pedig ez neki kb 5 perc munkájába került volna, hiszen csak utasítania kellett volna a projektmenedzsmentet, hogy a nyilvántartásukból kérjék le az adatokat és küldjék el nekem” – írta Hadházy.

Ám ezt követően Hadházyt is betette egy kollégáinak írt levél címzettjei közé, melyben ezt írta: „Kedves kollégák! Erre nincs jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen: Cili.”

Müller Cecília levele (Forrás: Hadházy Ákos)

Hadházy szerint ezzel elismerte, hogy egy országgyűlési képviselőnek szóló hivatalos levélben hazudott, hamis kifogással, törvénytelenül odázta el az információ átadását. „Müller ezzel nem csak magát leplezte le, hanem azt is, hogy mire kellett a kormánynak a teljhatalom és hogyan él azzal vissza. A közérdekűadat-igénylések határidejének akár 90 napra hosszabbításáról eddig is tudtuk, hogy csak a teljhatalommal való visszaélésről szól. Most azonban bizonyíték is van rá” – tette hozzá a képviselő.

Müller eljárása ráadásul amiatt is törvénytelen, mert Hadházy nem közérdekűadat-igényléssel, hanem országgyűlési képviselőként fordult hozzá, amire nem is vonatkozna az infotörvény és annak módosítása. Ráadásul maga a rendelet nem is engedi meg, hogy indoklás nélkül 45 nappal tolják a választ, vagyis Hadházy szerint a tiszti főorvos még annak szövegét sem ismeri.