Hadházy Ákos négyszer annyi szavazatot kapott, mint Tóth Csaba

Hadházy Ákos négyszer annyi szavazatot kapott, mint Tóth Csaba

Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint négyszer annyi szavazatot kapott Zuglóban Hadházy Ákos, mint Tóth Csaba, így ő nyerte az ellenzéki előválasztást – derült ki az Országos Előválasztási Bizottság tájékoztatásából. Igaz, az MSZP-s politikus pár nappal a kampány vége előtt visszalépett, arra hivatkozva, hogy elege lett az őt ért vádakból, és inkább visszavonul a politikai élettől, örömmel tér majd vissza az üzleti világba. A végeredmény alapján viszont egyébként sem lett volna sok esélye, így ha már a szavazás lezárulta előtt voltak értesülései arról, milyen kevesen támogatják, akár ez is közrejátszhatott visszalépésében. Az LMP volt társelnöke 11 070 szavazatot kapott, míg Tóthra 2644-en voksoltak. A kerületben a miniszterelnök-jelöltek versenyét Karácsony Gergely nyerte 6047 szavazattal, míg Dobrev 3414-et, Márki-Zay 3160-at, Jakab Péter 697-et, Fekete-Győr András pedig 616-ot kapott.

Kifaroltak Tóth mögül

Az előválasztási kampány kardinális kérdése lett Tóth Csaba indulása. A politikus támogatása miatt a miniszterelnök-jelöltek vitájában Fekete-Győr András élesen kritizálta vetélytársait, így Jakab Pétert is. Tóth később sérelmezte is, hogy az országos ügyek helyett más pártelnökök az ő személyével foglalkoznak a vitákban.

Tóthot támogatta több párt, köztük a Jobbik és a DK is, de az utolsó hétre mindenki kihátrált mögüle, és már Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy ő Hadházyra szavazna. Mindezt úgy, hogy korábban még kiálltak mellette, és arra hivatkoztak, hogy Tóth egy helyileg beágyazott, Zuglóban jól teljesítő jelölt. Viszont számos gyanús ügyet kötöttek a nevéhez, amit az MSZP jelöltje rendre sérelmezett, és úgy vélte, nem fogalmazzák meg egyértelműen, mit hoznak fel ellene. Felmerült Tóth neve a zuglói parkolási ügyben is, a politikus viszont a Hadházyval folytatott vitában azt mondta, valójában nem okoztak a kerületnek súlyos veszteséget a szerződéssel, és épp a másik cég volt a gyanús, aki kisebb összegért vállalta volna a zuglói parkolás üzemeltetését. Tóth szerint nem tehetnek róla, ha a másik jelentkezőt ki kellett zárni a versenyből, és erről amúgy sem ő maga döntött.

Viszont Hadházy a Zugló TV-ben tartott vitában felemlegetett egy alapítványt, ami Tóth feleségéhez kötődik, és amiről a szocialista politikus korábban nem igazán beszélt a nyilvánosság előtt. Tóth visszautasította, hogy be nem vallott vagyona származna innen, Hadházy viszont úgy vélte, Tóth vagyonnyilatkozatában szerepelnie kellene a tételnek. „A Partizán egyszemélyes »vitáján« meggyőződéssel mondtam, hogy egyértelműen állítható: ellenfelem a kerületi MSZP vezetőjeként politikai felelőse zuglói korrupciógyanús ügyeknek, és az is biztos, hogy „kompromisszumot kötött” a Fidesszel. Azt is meggyőződéssel mondtam, hogy nincsen a birtokomban olyan információ, ami alapján bizonyítani tudom, hogy zuglói ellenfelem eltitkol valamilyen – feltételezhetően jogellenesen szerzett – jövedelmet. Ez a véleményem a szerdai napon hozzám eljutott dokumentumok alapján sajnos megváltozott” – fogalmazott a Korrupcióinfó oldalán Hadházy. Tóth ugyan csúsztatással vádolta az LMP volt társelnökét, és azt üzente neki, hogy ha ezt folytatja, a bíróságon találkoznak, de hiába. Ezt követően sorra vonta meg mindenki a támogatást Tóthtól, aki végül sajtónyilatkozatot tett, bejelentve, hogy megelégelte a támadásokat. Kérdezni egyébként ezen az eseményen nem lehetett a politikustól.

Tóth korábban nem ment el a Partizán által szervezett vitára, arra hivatkozva, hogy Gulyás Márton szerinte valótlanságokat állított dolgokat a Karácsony Gergelynek feltett kérdéseiben. Tóth ezért azt mondta, inkább beperli Gulyásékat, vitát pedig csak a zuglói televízióban vállalt.