Hadházy Ákos: nem lesz fővárosi népszavazás az olimpiáról

Hadházy Ákos: nem lesz fővárosi népszavazás az olimpiáról

Hadházy Ákos Soproni Tamás és Baranyi Krisztina VI. és IX. kerületi polgármesterek, valamint Jámbor András és Csárdi Antal parlamenti képviselők társaságában. (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-odala)

Népszavazást kezdeményezett több fővárosi országgyűlési képviselő és kerületi polgármester a 2036-os budapesti olimpiai pályázatról, a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azonban visszautasította a kérdés hitelesítését – számolt be a történtekről Hadházy Ákos, az egyik kezdeményező a Facebook-oldalán.

Hadházyék az alábbi kérdést bocsátották volna népszavazásra: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot nyújtson be a 2036. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” Az FVB azzal az ismerős érveléssel tagadta meg a kérdés hitelesítését, hogy az nem egyértelmű, hiszen az olimpiai kandidálás folyamata hosszú és bonyolult. A független képviselő szerint ez mindegy, a választópolgárok pontosan el tudják dönteni, hogy akarnak-e olimpiát vagy sem, és erre kötelezhetik a fővárosi közgyűlést. Mint hozzátette, nem hagyják annyiban, jogorvoslatot fognak kérni a szerintük hibás határozat ellen, illetve ha kell, beadják újra.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem országos népszavazást kezdeményeztek, azt írta, hogy egyrészt nem is lehetett volna, mivel olimpiára városok pályázhatnak, másrészt „az országos népszavazás eleve nem lenne fair, a fideszes propaganda a nemzeti büszkeség üres jelszavaival gond nélkül megoldaná, hogy rákényszerítsenek valamit a budapestiekre, amit ők nem akarnak”. A budapesti népszavazás viszont a fővárosi közgyűlés kezét kötné meg.