Hadházy várhatóan nem ül be a Momentum frakcióba

Hadházy várhatóan nem ül be a Momentum frakcióba

Hadházy Ákos újabb napot töltött el „napszámosként” a kertészetben 2021. június 21-én (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan nem ül be a Momentum frakciójába Hadházy Ákos, így a 2022-26-os országgyűlési ciklusban is független képviselőként fog dolgozni – értesült a lapunk.

Hadházy Ákos, a korrupcióellenes munkájáról ismert országgyűlési képviselő április 3-án meggyőző fölénnyel nyert fideszes vetélytársával szemben a budapesti 8. számú országgyűlési egyéni választókerületben (XIV. kerület, Zugló). Hadházy 54 százalékot, több mint 30 ezer szavazatot gyűjtött, míg kormánypárti ellenfele csupán 36 százalékot, 20 ezer szavazatot. Hozzávetőlegesen olyan aránnyal aratott diadalt Hadházy a fideszes vetélytársa ellen, mint amennyire országosan győzött a Fidesz az összellenzékkel szemben.

Az ellenzéki pártok előválasztásán elindulóknak kötelezően nyilatkozniuk kellett, hogy melyik majdan megalakuló országgyűlési képviselőcsoportba kívánnak beülni, Hadházy Ákos a Momentumot választotta akkor

A politikus már a választások után egyértelművé tette, hogy nem tartja szabadnak és igazságosnak a választás végeredményét, ezért nem fog asszisztálni az újabb fideszes kétharmadhoz. Hadházy azt a javaslatot tette az ellenzéki pártoknak, hogy korlátozzák országgyűlési részvételüket, ne legitimálják a kormánypártok kétharmados parlamenti tevékenységét, például jelzésszerűen ne vegyenek részt az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén.

Ebben a törekvésében egyedül választott képviselőcsoportja, a Momentum követte csak Hadházyt, ám csütörtök késő este ők is kifaroltak mögüle. A Momentum korábban egyértelműen kijelentette, hogy bojkottálni fogja az alakuló ülést, majd Fekete-Győr András megválasztott frakcióvezető Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőnek küldött levelében a részvételüket öt feltételhez kötötte és noha ezek a feltételek természetesen nem teljesültek, csütörtök este a Momentum bejelentette, mégis részt vesznek a május 2-i ülésen. Hadházy péntek reggel pedig azt jelentette be, hogy a Momentum döntése ellenére, ő nem lesz ott az Országgyűlés első ülésén.

Lapunk péntek délelőtt több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy az alakuló ülésen való részvétel - nem részvétel szakítópróbája szakításhoz is vezetett Hadházy Ákos és a párt között: Hadházy várhatóan nem ül be a Momentum frakciójába, így a 2022-26-os országgyűlési ciklusban is független képviselőként fog dolgozni.

Megkerestük a képviselőt is, aki nem cáfolta értesülésünket, úgy reagált: „egy ilyen döntés [mármint a Momentum döntése, hogy mégis részt vesznek az alakuló ülésen - a szerk.] után sok mindent át kell gondolni akkor is, ha esetemben a frakciótagság amúgy is csak formalitást jelent. Számtalanszor nyilvánvalóvá tettem, hogy nem kívánok a Parlamenten belüli színjátékban részt venni, hanem a képviselői mandátumomat a Parlamenten kívül szeretném hasznosítani, ahogy tettem azt eddig is”.

Amennyiben Hadházy valóban független képviselő lesz és nem Momentum-frakciótag, akkor a Donáth Anna elnök által vezetett párt képviselőcsoportja tíz fősre csökken, ennyi képviselője van a Jobbiknak is, így holtverseny alakul ki a második legnagyobb ellenzéki frakció címéért. (A legnagyobb a Demokratikus Koalícióé.) Lapunk úgy számol, hogy a képviselői létszám csökkenésével a Momentum akár több tízmillió forint költségvetési támogatástól is eleshet.

Kommentárra kértük a Momentumot is, többek között azt szeretnénk megtudni, milyen összegtől esnek el, ha csökken a képviselőcsoportjuk létszáma. Válaszukat e linken olvashatják.