Haditechnikai termékkel visszaélés – nyomoznak Mészáros tankjai miatt

Haditechnikai termékkel visszaélés – nyomoznak Mészáros tankjai miatt

Harci járművek Mészáros Lőrinc bicskei magántavánál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A héten körbejárta a hatalomtól független sajtót a hír, hogy Mészáros Lőrinc elbukta a lapunk, valamint az Átlátszó újságírója ellen indított rendőrségi eljárást. Tavaly májusban közöltünk fényképekkel illusztrált cikket arról, hogy a felcsúti oligarcha bicskei magántavánál két páncélozott harci jármű állomásozik. Mészárosék akkor visszautasították, hogy tájékoztassák a közvéleményt, mit is keresnek a tónál a háborús játékszerek. Helyette büntetőfeljelentéssel éltek a Magyar Hang cikkét szerző Gulyás Balázs ellen, a rendőrség pedig nemcsak hogy elindította a nyomozást, de ki is hallgatta kollégánkat.

A héten érkezett a hír, hogy az időközben a Központi Nyomozó Főügyészségre áthelyezett ügynek az újságírók ellen indított része rövid úton véget ért: a főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. A teljes ügy azonban korántsem fejeződött be. Lapunk úgy értesült, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentésére a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága haditechnikai termékkel való visszaélés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz. A nyomozás felderítési szakban áll.

A sokak által Orbán Viktor miniszterelnök vagyonkezelőjének tartott Mészáros Lőrinc gyarapodásának üteme kapcsán nem a „ki nyer ma” a megfelelő kérdés, hiszen általában ő nyer, helyesebb, ha a „mit nyert ma” kérdést firtatjuk. A pénzeső az elmúlt időszakban sem állt le.

A héten megkezdődött az építkezés a Fertő tónál, ahová az állam egy 23–30 milliárd forintos beruházást álmodott meg: az Alfahír beszámolója alapján egy négycsillagos, több mint százszobás szállodát, sportközpontot, ökocentrumot, új strandot, 800 férőhelyes parkolót, teniszpályát, jachtkikötőt épít – ki más, mint Mészáros Lőrinc. A közelmúltban megtörtént az első kapavágás is az UNESCO-világörökségek listáján is szereplő tónál, amely a projekt miatt immár megközelíthetetlen a helyiek számára.

Szintén minapi információ, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) áldását adta arra, hogy az egyik nemrég alapított Mészáros-cég felvásárolja a nehéz helyzetbe került, a Veritas és az Aquarius ásványvizeket, valamint a Watt energiaitalt gyártó Aquarius-Aqua Kft.-t.

Várkonyi Andrea tévés műsorvezető új kommunikációs cége, a White dog Media Kft. épp Mészáros Andrássy úti irodájába köl tözött át Érdről. A volt Tv2-s hírolvasó annyit mondott a Népszavának, hogy cége piaci alapon bérli Mészáros Lőrinctől a székhelyet

A Mészáros érdekeltségébe tartozó Hunguest hotellánc a koronavírus-járvány első hullámakor leépítette a dolgozóinak közel a felét, majd 17,7 milliárd forint állami támogatást kapott szállodái felújítására. A második hullámnál már elbocsátási tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség a Mészáros-hoteleknek. Az egyelőre nem tudható, hogy pontosan mennyi, ugyanis ezt nem hozta nyilvánosságra a pályáztató állami szerv.

Más örömhír is érte Orbán Viktor gyermekkori barátját, ugyanis február 3-án megjelent a Forbes üzleti magazin a 2020-as év eredményeit már tartalmazó, az 50 leggazdagabb magyar felvonultató kiadványa. A lista élén, közel 500 milliárdos vagyonnal Mészáros Lőrinc tanyázik. A nemzetközi üzleti lap a volt gázszerelő legismertebb érdekeltségei között az Opus Globalt, a Mészáros és Mészárost, az R-Kordot, a Talentis Groupot, a Takarékbankot, az MKB, a Tv2 és a Tigázt említi, és a nevén lévő vagyont egészen pontosan 479,4 milliárd forintra becsüli. A lista a második helyezettje, az üzleti életben hosszú évtizedek óta jelen lévő Csányi Sándornak mintegy 100 milliárd forinttal kevesebbje van.

„Az építőipari cégei alig győzik a munkát, a médiában és az agráriumban továbbterjeszkedett, az energetikában is erősítene” – sorolja a Forbes Mészáros sikereit. A lap elemzése szerint az Opus árfolyama visszaerősödött az első járványhullám után, és Mészáros továbbra is jelentős osztalékhoz jut az állami tendereken rendre jól szereplő cégeiből. A Mészáros Csoport agendájában külföldi terjeszkedés szerepel a közeljövőre nézve, ám ez a versenytársak hiányához és az állami hátszélhez szokott vállalatoknak nehézségekkel járhat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/6. számában jelent meg, február 5-én. Vegye meg a legfrissebb lapszámot!

Címkék: Mészáros Lőrinc