Hadrendben az új helikopterflotta

Hadrendben az új helikopterflotta

Szolnok, 2022. február 1. Helikopter-kötelék repül át a Mérföldkő a haderőfejlesztésben? Könnyű helikopter képességcél elérése című rendezvényen az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison 2022. február 1-jén. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban teljessé vált a szolnoki bázis H145M többcélú könnyű helikopterflottája, 2021 decemberében megérkezett a szolnoki bázisra a flotta utolsó, huszadik gépe. MTI/Mészáros János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program fontos mérföldkövének nevezte a H145M típusú többcélú könnyű helikopterflotta teljessé válását kedden az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Benkő Tibor a „Mérföldkő a haderőfejlesztésben? Könnyűhelikopter-képességcél elérése” című rendezvényen elmondta: tavaly decemberben érkezett a H145M többcélú könnyű helikopterflotta utolsó, huszadik gépe a szolnoki bázisra.

Kiemelte: megvalósult, amit terveztek, a magyar kormány támogatásával, a magyar katonák példaértékű hozzáállásával. Hozzátette, már a program indulásakor megfogalmazták: a biztonsági helyzet romlása a térségünkben, Európában, a világban megköveteli, hogy éberen, felkészülten álljanak Magyarország és a magyar emberek szolgálatába.

A technikai eszközök beszerzése, rendszerbe állítása, a kutatás, fejlesztés és innováció a hadiipar fejlesztésével együtt megteremti a honvédelmi és haderőfejlesztési program technikai feltételét – mondta, hangsúlyozva: a program másik pillére a katonákról szól, akik képesek ezeket a modern technikai eszközöket mesterien kezelni.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy a környezetünk biztonsági helyzete nem javult. Közölte, napjainkban arról beszélünk, hogy Ukrajna és Oroszország viszonylatában „lesz háború vagy nem lesz háború”. Magyarországnak mint szomszéd országnak nem mindegy, hogy milyen környezetben élünk, mi békét és biztonságot szeretnénk – tette hozzá.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Magyarország a világ legerősebb szövetségi rendszerének, a NATO-nak elhivatott, elkötelezett tagja, ebben a szövetségben Magyarországnak feladata, kötelessége van, és ezeket csak 21. századi technikai eszközökkel és kiválóan felkészített katonákkal lehet megoldani. Hozzátette: a Zrínyi 2026 program az első harmadánál jár, érkeznek majd további technikai eszközök. A légierő további fejlesztései között sorolta fel a többi között, hogy 2023-tól 2025-ig érkeznek a H225 típusú helikopterek, összesen 16 gép.

Benkő Tibor megemlítette, hogy az első H145M típusú helikopterekkel már több mint 6000 órát repültek, és megindították a pilótaképzést. Azt szeretnék, ha a katonák elismert, megbecsült tagjai lennének Magyarországnak. Ezért indították útjára az életpályamodellt és biztosítják az illetmények megfelelő emelését – jelentette ki. Szólt arról, hogy hat havi illetményt folyósítanak a napokban a katonáknak.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az eseményen azt mondta: az elmúlt időszakban nem évek alatt, hanem hónapok vagy akár órák alatt fejlődtek ki konfliktusok. A legfontosabb, hogy ezek a helikopterek a megérkezés után hadrendbe is tudnak állni a megfelelő szinten. Hozzátette: a szolnokiak jelesre vizsgáztak nemzetközi összehasonlításban is az elmúlt időszakban végrehajtott közös kiképzési gyakorlatokon. – Nemcsak haderőt építenek, hanem azzal párhuzamosan hadiipart is. Szólt arról, hogy az Airbus legújabb gyáregysége Gyulán épül fel, és Magyarországot kívánják az Airbus helikopterek karbantartási, felújítási feladatainak régiós központjává tenni.

Matthieu Louvot, az Airbus ügyvezető alelnöke, az Airbus helikopterek igazgatóságának tagja, programvezetője kiemelte: a H145M a legmodernebb, legsokoldalúbb harci helikopter a világon és a Magyar Honvédség már a birtokában tudhatja ezeket a gépeket. Kiemelte, példátlan gyorsasággal tudták teljesíteni ezt a projektet.

Szólt arról, hogy 2023-tól 2025-ig 16 H225 típusú helikoptert fognak szállítani Magyarországra, amely így a legmodernebb helikopterflottával rendelkezik majd Kelet-Közép-Európában. Megemlítette, hogy Gyulán fogják létrehozni a legmodernebb ipari követelményeknek is megfelelő begyártóüzemüket, ahol 225 alkalmazott fog dolgozni, a projekt ebben az évben kezdődik.

Az esemény végén Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész megáldotta a H145M helikopterflottát. (MTI)