Hajléktalanokat gyártanak a Hős utcai lakástulajdonosokból?

Hajléktalanokat gyártanak a Hős utcai lakástulajdonosokból?

A rendőrök szeme láttára cserél gazdát a drog a Hős utcában (fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Komolytalan.” Így reagált csütörtök este egy mellettem ülő bácsi a kőbányai közmeghallgatáson D. Kovács Róbert kerületi fideszes polgármester azon felvetésére, hogy mennyi pénzt is kínál a X. kerületi önkormányzat a bontásra ítélt Hős utcai gettó lakóinak az otthonukért cserébe. Ám mielőtt magát az összeget ismertetnénk, nézzük meg, hogy miért is van szükség arra, hogy elbontsák a Hős utca hírhedt tömbjeit. D. Kovács az önkormányzat egész éves munkáját ismertető beszámolójában külön kiemelte a szlömösödött területek közül az 1-es villamos mellett található két háztömböt.

A polgármester megjegyezte, hogy ugyan kerület szerte jelentős eredményt értek el a szanálások területén, hiszen például a Noszlopy utcai telep helyén ma már lakópark épül, de a Hős utca 15/a és 15/b komoly kihívást jelent nekik, hiszen szavai szerint itt már a múlt század közepétől formálódtak az olyan életformák, amik messze nem voltak elfogadhatók a normális életvitelt folytatók számára.

3–4–5 millió forint egy lakásért

– Rajtuk a stigma, rajtuk a bélyeg, sokan nagyon nehéz helyzetben élnek ott – mondta D. Kovács Róbert, aki úgy folytatta, hogy 2010 egyetlen lakást sem adtak bérbe, és megkezdték a szanálást. Ezzel együtt pedig – mondta a kerület vezetője – hozzáláttak ahhoz is, hogy a bérlőknek máshol biztosítsanak lakhatást, például a magántulajdonban lévő lakások felvásárlásával. A polgármester arról számolt be, hogy jelenleg 122 lakás van magántulajdonban és 40 „ott élő, vagy nem ott élő tulajdonossal” jutottak el, oda, hogy hamarosan rendezni tudják a lakásnak a helyzetét.

Flaszter 13. - Mire jó a Hős utcai kerítés? - Magyar Hang

Dévényi István e heti vendégei: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Tompos Ádám, a Magyar Hang munkatársa.

– Sokan azt mondják, hogy az az összeg, amit mi egy Hős utcai lakásért ajánlunk, az kevés – mondta D. Kovács, aki szerint ez nincs így. Egy a minap napvilágot látott jelentésre hivatkozva a Hős utcát Budapest legolcsóbb utcájának nevezte. E szerint 75 ezer forint egy négyzetméter ára egy itteni ingatlannál. A polgármester szerint így a 25-30 négyzetméteres lakások ára 2 millió forint környékén mozog, amihez hozzátette, hogy ők ettől többet adnak, értékbecslésekre hivatkozva adnak lakásonként 3-4-5 millió forintot. Erre az összegre hangzott el a „komolytalan” megjegyzés.

Hajléktalanokat gyártanak?

D. Kovács és a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője, Révész Máriusz is többször kötötte az ebet a karóhoz, rengetegszer emlegették a 1,5-2 milliós „szabad piaci árakat”. A kerület vezetője szerint ez nem politikai kérdés, ezzel szemben aki „ideológiai szabadságharcot folytat, az Kőbánya fejlődését veszélyezteti”. Hogy mi ez az ideológia, azt akkor sem fejtette ki, amikor megkérdezték tőle.

Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcában öt éve jelenlévő Kontúr Közhasznú egyesület vezetője azzal kezdte felszólalását, hogy ők nulla forintot kaptunk arra a pályázatukra, amiből a Hős utcai gyerekeket szeretnének fejleszteni, miközben Kőbányán a civilszervezetek „kapnak 4 és fél milliót, virágosztásra pedig 10 milliót osztanak szét” Ő vetette fel először a kormány által a szanálásra adott 2,1 milliárd forintot is, „önöknél van a paripa, fegyver”.

Az igazoltató rendőröktől néhány méterre árulják a kábítószert - Magyar Hang

Bár már tervben van a Hős utcai gettó felszámolása, egyelőre semmi sem történt, a telepen továbbra is elképesztő állapotok uralkodnak.

Mihály Bulcsú ugyancsak a Kontúr részéről szólalt fel, ő azt szerette volna megtudni a X. kerület jegyzőjétől, hogy törvényes volt-e az a társasházi közgyűlés, amin a kerítésről döntöttek, de nem kapott választ. – Miért gondolják azt, hogy nem lesznek ezek az emberek hajléktalanok? Önök hol vennének lakást 4-5 millió forintból Budapesten? – tette fel a kérdést.

Említette, hogy több szakértő szerint is ha a lakók most elfogadják ezt az összeget, akkor legkésőbb 10 esztendő múlva az utcára fognak kerülni. Később hozzátette: sokkal több adóforintot fog felemészteni majd ezeknek az embereknek a hajléktalanellátásban való kezelése, mintha most nagyvonalúan fizetnének a Hős utcában lakóknak a magántulajdonukban lévő ingatlanjukért.

Ha az értékbecslő azt mondja...

Forgács István romaügyi szakértő szerint aki el akar menni, azt segíteni kell, hogy hadd menjen, de ha az értékbecslő azt mondja, hogy ez ennyit ér, akkor ők had állapodjanak meg, az legyen az ő dolguk, szerinte nyolcmillióért amúgy sem fog tudni ingatlant venni Budapesten az, akinek három gyerekkel kell elhelyezkednie.

– Menjenek a hajléktalanszállóra? - vetették közbe a kontúrosok, mire Forgács azt felelte: ezt ő nem mondta és nem is szeretne ezt az újságokban visszaolvasni, de ennek elkerüléséhez az kell szerinte hogy a következő három-négy hónapban mindenkivel meg tudjanak egyezni. – Ezt a pénzt kérhette volna egy csomó önkormányzat, azért mert kell neki alsó társadalmi státuszban élő emberek segítésére pénz – tette hozzá Forgács.

Rajtaütöttek a rendőrök a józsefvárosi drogelosztón - Magyar Hang

Drogosok lepték el a Ludovika kampuszától pár száz méterre található utcákat. Mindennaposak a balhék, nincs nyugalmuk a lakóknak. A rendőrség ma délután végre akcióba lendült.

D. Kovács a kormánytól kapott 2,1 milliárd forintos segítség kapcsán arról beszélt, hogy a kabinet szigorú feltételekhez kötötte a közpénz felhasználást.

– Nem tehetjük meg, hogy egy ingatlanért többet ajánlunk mint az ér, ez nem jótékonysági kérdés – mondta a kerületvezető, aki szerint joggal kérhetné Magyarországon sok százezer ember, hogy miért nem tesznek csak úgy pénzt a zsebébe, csak azért mert máshol szeretne lakni.

Miért szeretnének pont a Hős utcaiak több pénzt?

– Mit tettek a Hős utcaiak azért, hogy ezt kiérdemeljék? – kérdezte, később pedig közölte, hogy senkit nem akadályoz meg abban, hogy ne az önkormányzatnak, hanem másnak adja el a szabad piacon és akkor nem a gonosz önkormányzattal kell megegyezni.

Csatlakozott hozzá Révész Máriusz is, aki elmondta, hogy a fogadóóráin rendszeresen lakhatási kérdésekkel keresik fel és ő sem érti, hogy miért szeretnének pont a Hős utcaiak több pénzt a lakásukért.

Évtizedes probléma

Mind Révész, mind D. Kovács lakhatási kérdések kapcsán tanúsított értetlensége azért volt különös, mert szemlátomást mind a ketten tökéletesen tisztában voltak vele, hogy miért van szükség a szlömösödött Hős utcai gettó szanálásra. Révész fennhangon hirdette, hogy évtizedes probléma, hogy két tömb a „kábítószerelosztás fellegvárának” számít és beszámolójában D. Kovács is részletesen beszámolt, a Hős utcában készített és árult bóditószerekről. Szavai alatt a kivetítőn ekkor megjelentek a 95-ös busz itteni megállójában álló, lógó fejű szerhasználók illusztrációként.

Arra viszont, hogy ma Józsefváros bizonyos részei mellett Budapest egyik varázsdohányközpontja a kerület már évek óta, arra szemmel láthatóan nehezen talál érvényes és kielégítő válaszokat a kőbányai vezetés.

Szájhős utca - Magyar Hang

A droghelyzet nem „az elmúlt időszakban” vált kezelhetetlenné, hiszen évek óta árulják már a filléres kábítószereket a Hős utcában.

Ugyan a polgármester megköszönte a kőbányai rendőrkapitánynak, hogy „sikerült a jelenséget radikálisan visszaszorítani”, de arról nem ejtett egyetlen szót sem, hogy ez a jelenség hosszú évek alatt alakult ki, a hatóság és a széles nyilvánosság szeme láttára, két rendőrlaktanya közvetlen szomszédságában. Pontosan ezek a mulasztások okozták a szlömösödést, és Hős utcában élő tisztességes emberekre rakódott stigmát.

Elmondta aztán azt is, hogy nem a Hős utcaiak fogyasztják ezeket a drogokat, hanem jönnek érte az ország minden pontjáról, megjegyezve, hogy „van aki havi adagot vesz”, még az árukról is beszámolt. Sőt megjegyezte azt is, hogy helyben fogyasztják el, ami azért érdekes, mert korábban a Magyar Hang is beszámolt arról, hogy pont ezért értelmetlen jelentős összegért három méteres kerítést építeni a Hős utcai házak köré, mert az önkényes lakók által feltört lakásokban történő bebódulást eddig sem tudta megakadályozni semmi.

Beengedték a lakásfoglalókat

Az egyik kérdező meg is jegyezte, hogy bizony „a honfoglalók”, vagyis az önkényes lakásfoglalók „térhódításáról” bizony az önkormányzat és a vagyonkezelő is tehet. – Jelentettük az ügyet, hogy ebbe a lakásba beköltözött ez, abba a lakásba beköltözött az. És nem történt semmi. Van olyan lakó, aki a vagyonkezelői lakásban albérlőként lakik! Ezek a lakók pedig nem fizetnek semmit: se villanyszámlát, se közös költséget – mondta.

Erre annyit tudott felelni D. Kovács, hogy a jelenség ellen minden törvényes eszközzel fellépnek.

Mi történik a kábítószerrel?

Ezentúl pedig a kábítószer-ügyben néhány razziát leszámítva nem történt semmi az elmúlt esztendőkben. Szemlátomást nem hozott hosszabb távra érvényes megoldást sem a rendőri laktanyák közelsége, sem a ház környékére kivezényelt rendőrök, sem pedig a korábban felszerelt kerítés – D. Kovács maga is utalt rá, hogy régen volt itt kerítés, csak azt ellopták.

Egy Hős utcában élő lakó egyébként kérte is a gyakoribb intézkedést, mire a rendőrkapitány közölte, hogy sajnos húzódott az intézkedés a részükről. De azért hozzátette, hogy a minap is voltak kint a Hős utcában és két elhozott ember előzetes letartóztatására várnak. És amikor csak tehetik, kivonulnak majd. Taps követte szavait, ami mikor elült, megszólalt egy asszony: „csak szólok ám, hogy a Hős utcából átmentek a Bihari utcába”.

– Kapitány úrék biztos mennek majd a Bihari utcába is – felelte erre kurtán a polgármester.

A jómódú fiatalok is megjelentek a zombik földjén - Magyar Hang

Egyre több jómódú fiatalt szippant magához a Hős utcai nyomordrog. A teljes riport.

Amikor viszont egy – nem Hős utcai - néni többek között arra panaszkodott, hogy nap mint szembesül vele, hogy társasháza közelében „bekanyarodik ugyanaz autó és megy a cserebere”, és hogy „ezt senki nem látja, ahogy rendőrt sem találni a környéken”, arra D. Kovács annyit reagált, hogy „kapitány úr figyel majd erre, tervezünk ide is térfigyelő kamerákat”.

Egy idős – egyébként szintén nem Hős utcai úr – azt javasolta a testületnek, hogy adjanak több pénzt a Hős utcában élőknek és akkor hamar „megszabadulnak egy problémától és kitisztítják Kőbánya profilját attól a szemétteleptől, ami ott van”. D. Kovács Róbert erre a javaslatara még csak nem is reagált.