Horvátországi nyaralásból hazatérők utaztak az M7-esen felborult buszon

Horvátországi nyaralásból hazatérők utaztak az M7-esen felborult buszon

Tűzoltók az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében, ahol árokba borult egy autóbusz 2021. augusztus 15-én hajnalban. A balesetben legalább nyolcan meghaltak (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Árokba borult egy Horvátországi nyaralásból hazatérőket szállító autóbusz az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében, a Budapest felé vezető oldalon vasárnap hajnalban, 4 óra 55 perckor. A helyszínen nyolc ember életét vesztette.

A busz utasai horvátországi nyaralásból tértek haza – tudta meg a Hvg.hu. A Volmer-Tours Kft. telefonszámán elért férfi elmondta, ők szervezték az utazást, a balesetet szenvedett Mercedes buszt bérelték. „Nagyon megérintett minket a tragédia, nem találom a szavakat” – fogalmazott a cég munkatársa. Megerősítette: a halálos áldozatok között van a buszt váltásban vezető sofőrök közül az egyik, amelyik éppen vezette a járművet.

Az elhunytak illetve a súlyos sérültek között nem volt gyermek, a könnyebb sérültek között az első információk szerint két tizenéves gyermek volt – mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az ATV-nek.

Az utasok nagyrészt székesfehérváriak és budapestiek voltak – tudta meg a Telex. A busz egy egynapos baskai túrán volt Horvátországban, az utaslista szerint 56 utassal, ebből két gyerek, két sofőr.

Az M1 Híradó meg nem erősített információi szerint a busz valami miatt a jobboldali sávból elkezdett nagy sebességgel lefelé húzódni a leálló sáv irányába, és eltalálta a felüljáró jobboldali pillérét, ettől fordult az oldalára. A köztévé szerint a sofőr vagy elaludt, vagy rosszul lehetett. Értesülésük szerint az utasok aludtak, amikor a baleset történt, nagy rázkódásra ébredtek fel, majd a busz felborult. A műszaki mentés feltehetően még órákig eltarthat.

A balesethez az Országos Mentőszolgálat mentésirányítói 17 mentőegységet riasztottak. A buszon 56-an utaztak, ebből 8-an a helyszínen életüket vesztették, 8-an súlyosabb és 40-en könnyebb sérüléseket szenvedtek. A sérülteket ellátás után Székesfehérvár, Siófok, Veszprém és Budapest kórházaiba szállítottuk – közölte az Országos Mentőszolgálat fél 10-kor. Korábban a rendőrség még két súlyos és 46 könnyebb sérültről számolt be.

A Katasztrófavédelem egy videót is közzétett a mentésről a Facebook-oldalán.

Az Útinform oldalán azt írják, hogy a 70-es km-nél a járműveket a csomópontban kiterelik. Aki teheti, már Polgárdinál, a 80-as km csomópontban hagyja el a pályát. Az ellenkező oldalon a nézelődés miatt torlódik a forgalom. A rendőrség 12 óra után azt közölte, hogy a balesethelyszínelést követően megkezdődött a sérült gépjármű kiemelése. A műszaki mentés és az út megtisztítása várhatóan még több órát vesz igénybe. Jelentős a forgalom, így a torlódás is a Balaton déli partjától a főváros felé. A rendőrök javasolják, hogy a közlekedők indulás előtt tájékozódjanak és vegyenek igénybe alternatív útvonalakat. A Fejér megyei rendőrök kérik, aki teheti, térjen le a balatonvilágosi csomópontnál a 64-es főútra Simontornya felé, majd a 61-es főút érintésével Dunaföldvárnál az M6-os autópályán tovább a főváros irányába.

Őszinte részvétem a buszbalesetben elhunyt áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok. Vigyázzunk egymásra az utakon – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

A Fejér Megyei Szent György Kórház sajtóosztálya annyit közölt a Feol.hu megkeresésére, hogy 20 embert vittek hozzájuk.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel azt közölte: a magyar honosságú busz átszakította a szalagkorlátot és az autópálya felüljárója hídpillérének ütközött. A buszon több mint ötvenen utaztak, a székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két irányból, a jármű eleje és hátulja felől kezdték meg az utasok kimentését – mondta. Hozzátette: a tűzoltóknak több ülést, valamint a mennyezetre felfüggesztetett monitorokat is el kellett távolítaniuk, hogy hozzáférjenek a sérültekhez. Tizennégy utast a tűzoltók mentettek ki, a többiek saját erejükből hagyták el a buszt.

A buszbaleset sérültjeit a Szent György Kórházba szállították – írta Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a Facebookon, ahol részvétet nyilvánított a város nevében. Mint írta, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, az egészségügyi személyzet és a rendőrök is folyamatosan dolgoznak. Az önkormányzat minden tőle telhető segítséget felajánlott, ha szükséges, akkor szállást is biztosítanak a kórházi kezelést nem igénylő túlélők számára.

A Bors információi szerint a siófoki levezénylésről csoportbusszal hazaérő rendőrök értek oda leghamarabb a balesethez, ők kezdték meg a mentést.

A rendőrség korábban arról írt, hogy többen a busz alá szorultak. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. A helyszíni szemlét és a műszaki mentést a rendőrök megkezdték, a munka több óráig tartott. Délután négy óra körül ért véget a helyszínelés, akkor a forgalom is újra megindulhatott. Az Útinform ugyanakkora arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is jelentős a torlódás.

Címkék: buszbaleset