Halálos mentés: a helikopterparancsnokot gyanúsítják a siklóernyős tragédiája ügyében

Halálos mentés: a helikopterparancsnokot gyanúsítják a siklóernyős tragédiája ügyében

Katonai helikopter Ócsanálos és Gesztely között a 2010-es árvíz idején. Képünk illusztráció! Fotó: György Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van már gyanúsítottja a tavaly nyáron Vértesszőlős közelében halállal végződött helikopteres mentés miatt indult nyomozásnak: a mentésre érkező helikopter parancsnokát halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsította meg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közölte csütörtökön az MTI-vel.

Felidézték, hogy tavaly július elején egy siklóernyős zuhant a fák közé, ezért légi mentésre volt szükség. A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérről érkezett helikopter a mentésére. A kutató-mentő szolgálatot teljesítő gyanúsított a Magyar Honvédség MI8 Rescue 34 típusú helikopter parancsnokaként a helyszínt megközelítette, majd – miután a katasztrófavédelem a mentést a földről nem tudta végrehajtani – megkezdte a paplanernyőjével együtt a fa lombkoronáján rekedt, de sértetlen siklóernyős mentését.

A gyanúsított – miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg – többszöri rárepülést követően a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst, hogy a fedélzetről egy hatvan méter hosszú alpinkötelet engedjenek le neki, amelynek segítségével a saját erejéből a talajra ereszkedhet.

A megalapozott gyanú szerint a parancsnok – anélkül, hogy a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna – egyre közelebb repült a siklóernyőshöz. A helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő „belobbanásával” járt. Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, amelyen a sértett ült. A földre zuhanó siklóernyős súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, és augusztus 10-én a szakszerű orvosi ellátása ellenére meghalt.

A KNYF azt közölte, hogy a gyanúsított nem tett vallomást, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be, amelyet azonban az ügyészség elutasított – áll a közleményben.