Orbán Viktor: Novák Katalin lehet a Fidesz államfő-jelötje

Orbán Viktor: Novák Katalin lehet a Fidesz államfő-jelötje

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

9,5 millió, az omikron ellen kifejlesztett Pfizer vakcinát rendel a kormány – jelentette be Orbán Viktor rendhagyó módon a bő három órás keddi kormányinfón. Az oltóanyag a jövő év második felében és 2023-ban érkezik majd, de a kormányfő szerint kormányzati szinten egyelőre nincs szó negyedik oltásról. A védekezés továbbra is a vakcinákra épül, nem pedig lezárásokra.

A miniszterelnök számos kérdést kapott Völner Pál korrupciós ügyéről, de nem sokat akart elárulni róla. Az derült ki, hogy a nyilvánossággal egy időben értesült a történtekről, de még ő maga sem tudja, hogy mit gondoljon arról, mert Völner Pállal közös múltjuk is van. Mindenesetre Varga Judit igazságügyi miniszter felelőssége benne nem merült fel.

A Pegasus-ügy is forró kérdés volt, ám Orbán Viktor erről sem beszélt érdemben, többször is csak azt ismételte meg, hogy Pintér Sándor már elmondta: minden megfigyelés a jogszabályoknak megfelelően történik itthon 2010 óta.

A kormányinfón jelentette be Orbán Viktor, hogy Novák Katalint jelöli a Fidesz az államfői posztra.

A Magyar Hang újságíróját ezúttal sem engedték be a tájékoztatóra, így nem volt lehetőségünk személyesen Orbán Viktornak feltenni a kérdéseinket.

A kormányinfóról percről percre frissülő tudósításunkat alább olvashatják:

13:22
Elismerte Orbán Viktor, hogy kínosan ügyel arra, ne ejtse ki Márki-Zay Péter nevét. – Mi hasznom lenne belőle? – tette fel a kérdést.

13:18
Kérdezték a kormányfőt arról, hogy a hírek szerint a magyar szakembereknek is voltak aggályaik mind a kínai, mind az orosz vakcina alkalmazásával kapcsolatban, ám Orbán Viktor erre érdemben nem reagált. 

13:11
Lesznek még népjóléti intézkedések a választásokig – mondta egy kérdésre Orbán Viktor, de erről semmilyen konkrétumot nem árult el.

13:10
Márki-Zay Péter rezsicsökkentést érintő mondatait úgy kommentálta, hogy sok mindent látott már ebben a szakmában, de ilyet még nem. Az ő koordinátarendszerében ilyen nincs, „nem értem, mi történik, megmondom őszintén”. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének Bige Lászlóval való kapcsolatát érintően arról beszélt, hogy a baloldalon az üzlet és a politika nem válik el. Ezért nem lepi meg.

13:07
– Azt hiszem, hogy igen, persze – ezt mondta a miniszterelnök arra, hogy a nyilvánossággal ellentétben ő kap-e részletes adatokat arról, hogy a kórházban ápoltak és elhunytak között mennyi az oltott. Azt fejtette ki, hogy a kormányülések azzal indulnak, hogy meghallgatják az operatív törzs beszámolóját, utána szót kap Kásler Miklós és kiegészíti az orvosszakmai meglátásokkal. Volt már olyan is, hogy videókonferenciára összehívta az összes kórházigazgatót.  

12:58
Szó szerint nem ismétlem meg, gondoltam egy erőset – ez volt az első reakciója Orbán Viktornak, amikor elolvasta, hogy Völner Pált korrupciós üggyel gyanúsítják. A politikust régi harcostársának nevezte és szerinte az a normális, hogy ő nem tudott előre az ügyről. Nincs tudomása arról, hogy bárki a kormányban hasonlóban érintett lenne. Völner Pál a parlamenti mandátumát egyébként megtartotta, Orbán Viktor szerint ezt nem is tudják tőle visszakérni.

12:54
A kormányfő szükségét látná néhány ügyben – például a családvédelem esetében – az alkotmányos védelemnek, de közel vagyunk a választásokhoz, így ilyenkor már nem szerencsés alaptörvényt módosítani.

12:51
Ha korrekten akarunk beszélni a vírus miatti halálozásokról, akkor az úgynevezett többlethalálozást kell vizsgálni Orbán Viktor szerint. Magyarország itt a középmezőnyben van. – A kormány tudja tartani az álláspontját, hogy mindent megtett a védekezésben, jó lelkiismerettel tudom vállalni a felelősséget – fogalmazott.

12:43
Nem merült fel, hogy a választásokat elhalasszák a veszélyhelyzet miatt. Ahhoz pedig tartják magukat, hogy a választásokhoz közeledve ne nyúljanak bele a szabályokba.

12:41
Hatvanpusztán a kormányfő mostanában nem járt. Arra nem válaszolt, hogy vajon az egy egyszerű majorság-e, ezt szerint a tulajdonostól kell megkérdezni. Habár azt már nem tette hozzá, hogy a tulajdonos az édesapja, Orbán Győző.

12:40
Orbán Viktornak – mint mondta – esze ágában sincs megkérni Pintér Sándort, hogy oldja fel a Pegasussal kapcsolatos titkosításokat. Ezt már csak azért sem teheti, mert tiszta felelősségi viszonyok vannak.

12:38
Egy év alatt már a második korrupciós ügy Völner Pál esete, a kormányfő szerint ez kettővel több, mint kellene. Annak kapcsán, hogy emiatt felmerült-e egy belső vizsgálat a kormányzaton belül, a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az államtitkár tagadásban van, így meg kell várni a bíróság döntését. A miniszterelnök kérése, hogy ilyenkor kormányzati pozíciót az illető nem vállalhat.

12:35
Egy esetleges negyedik oltás, illetve az omikron elleni Pfizer kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy jelenlegi tudásunk szerint a harmadik vakcina jó az omikron ellen is. – Ha negyedikért kellene menni, az már nekem is nehezen megy – fűzte hozzá.

12:30
Próbálkozik a kormány, hogy a Szputnyikkal oltottak utazási nehézségeit megoldja, de „vastag falakba ütköznek”. Az orosz vakcináról ugyanis mindenki azt állítja, hogy biztonságos, de a nemzetközi hatóságok mégsem ismerik el. Azt javasolta, hogy a harmadik oltás legyen olyan, amit elfogadnak Nyugat-Európában. Ma már egyébként nem Ausztria a laborunk, hiszen ők vegyes védekezési rendszert visznek, mi pedig az oltásban hiszünk.

12:29
Lesz találkozó a türk tanács és a V4-ek között, ez a török elnököt is magában foglalja.

12:28
A törvény szerinti hivatalos határidőben teszi közzé a Fidesz a választási listáját.

12:22
Tiszták lesznek a választások, ha a közmédia részrehajló? A kormányfő szerint a kormány nem egy hatóság, ami a közmédia felett áll, vagyis nem befolyásolhatják. – A kormánypárt soha nem fog nyomást gyakorolni a közmédiára, hogy mit tegyen és mit ne tegyen – mondta Orbán Viktor, majd megismételte, hogy itthon nagyon sokféle vélemény megjelenik a sajtóban. A média 50 százaléka szerinte kereszténydemokrata, konzervatív, a másik fele pedig liberális, baloldali. 

12:21
Szóba került, hogy vannak-e aggályok annak kapcsán, hogy a korrupcióval gyanúsított Völner Pál írta alá a titkos megfigyeléseket. Itt a miniszterelnök ismét Pintér Sándort idézte, aki szerint nem volt jogellenes megfigyelés itthon 2010 óta.

12:17
Kapott kérdést a miniszterelnök arról, hogy milyen amerikai beavatkozástól tart majd a választásokkor. Orbán Viktor itt leszögezte, hogy „nem tartunk senkitől”. Majd azért hozzátette: „Jön Gyuri bácsi, nem egyedül, hanem hozza az összes haverját. Mind itt lesznek”.

12:12
Az ellenzék részéről felmerült feles többséggel történő alkotmányozás is szóba került, de a kormányfő szerint ez „politikai blöff”, amit nem kell komolyan venni. – Ez nem egy sufni, ez egy alkotmányos rendszer – mondta.

12:11
Helyesnek tartja Orbán Viktor, hogy a kórházak nem adnak ki adatot a járvánnyal kapcsolatban, hiszen ott az az elvárás, hogy gyógyítsanak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adhat ki adatokat, de ott is csak többszörösen ellenőrzöttet, így a kormányfő az újságírók türelmét kérte.

12:08
Szóba került Kövér László elhíresült beszéde, amelyet titkosszolgálati vezetőknek tartott, majd az kiszivárgott. A kormányfő itt azt fejtette ki, hogy kormányzati felelősséget vállaló emberek három típusban beszélhetnek. Titkosan, amit titkosítanak is, nem nyilvánosan, illetve nyilvánosan. A második esetről van szó a házelnök ügyben.

12:01
Lehet-e korlátozás szilveszterkor? A miniszterelnök szerint ha a helyzet megkívánja, vezetnek be korlátozásokat, de most éppen ennek az ellenkezőjét várja, az utóbbi napokban mintha kedvezőbbek lennének az állapotok. Mindenesetre van oltási igazolvány és tervezik, hogy január végén a harmadik oltáshoz kötik a plasztikkártyák érvényességét.

12:00
Orbán Viktor még a hangját sem merte felemelni Pintér Sándor társaságában – ez annak kapcsán derült ki, hogy Karácsony Gergely saját bevallása szerint is kiabált a belügyminiszterrel a Városháza-ügy kapcsán.

11:54
Az uniós viszony kapcsán Orbán Viktor kiemelte, hogy nincs az Európai Uniónak jogalapja, hogy megtagadja a helyreállítási alapban való részvételt, hiszen a mi nevünkben is vesznek fel pénzt a piacról. – Ez az egész eljárás a legbrutálisabb szabotázs – fogalmazott, rövidlátónak és ideológiavezérelt bizottsági döntésnek nevezve, hogy Magyarország még nem kapott pénzt. Ám ezt a pénzt – mondta – előbb-utóbb meg fogjuk kapni. Az Európai Bizottság szerinte játszmázik, mert azt szeretnék, hogy jövőre új kormánya legyen az országnak. Más pénzügyi alapok egyébként érkeznek, 1,4 milliárd euró jött csak az utolsó negyedévben.

11:45
Az új német kormánnyal való kapcsolatot érintve a kormányfő azt mondta, hogy a magyarok a német kapcsolatokról nem mondhatnak le. Nem lenne jó, ha pártpolitikai megfontolások az alapokat kikezdenék, a magyar kormány jó viszonyra törekszik. Csak annyit kérnek, hogy fogadják el, ők németek, mi pedig magyarok vagyunk, ne akarjanak felelősséget vállalni értünk. Szóba került az is, hogy az AfD-vel a kapcsolatot eddig kategorikusan kizárták. A visszakérdezésre, hogy „eddig?”, Orbán Viktor annyit mondott, hogy „ma ma van”.

Zoltán, meddig tart ez még? – tette fel a kérdést másfél óra után Orbán Viktor Kovács Zoltánnak.

11:44
Mindent megelőz az ország pénzügyi biztonsága pláne a mostani inflációs helyzetben, ezért is kellett például átütemezni a reptér megvásárlási tervét.

11:39
Márki-Zay Péter közelebbről nem meghatározott, csak felháborítónak nevezett kijelentései is szóba kerültek, erre Orbán Viktor – a jelölt nevét továbbra sem kimondva – azt mondta, hogy az emberek a sajátjaiknak többet megbocsátanak, mint kívánatos lenne, de ennek áprilisban vége lesz.

11:37
A jogszabályok mindenkire egyformán, azonos súllyal kell, hogy érvényesek legyenek – ezt arra mondta Orbán Viktor, hogy a főpolgármesternek le kell-e mondania a Városháza-ügy miatt.

11:33
A miniszterelnök nem mondhatja meg, mivel foglalkozzon a nemzetbiztonsági bizottság, így abban sem kell állást foglalnia, hogy Szabó Tímea – a kormánymédia szerint – CIA-kapcsolatát napirendre kell-e venniük. Azon mindenesetre szerinte nem szabad meglepődni, hogy a Magyarország iránti titkosszolgálati érdeklődés megélénkült.

11:28
Annak kapcsán, hogy miként változtatott a személyiségén, hogy 16 évet töltött kormányfőként, Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy a javára vált.

 

11:26
Felmerült a kérdés, hogy Orbán Viktor adott-e utasítást bárkinek a megfigyelésére a Pegasus kémszoftverrel. A miniszterelnök itt azt mondta, hogy minden titkosszolgálati eszköz alkalmazása kizárólag a belügyminiszter hatáskörébe tartozik. A jogszabályokat be kell tartani, Pintér Sándor meg is erősítette, hogy azokat betartják. Az Áder János testőrségét érintő megfigyelésről szóló híreket pedig azzal ütötte le, hogy megkezdődött az ellenzéki kampány.

 

11:24
Völner Pállal a miniszterelnök néhány héttel ezelőtt beszélt utoljára a parlamentben. Felidézte, hogy Völner Pállal együtt voltak kollégisták, élete egyik kellemetlen epizódja is hozzá kötődik: Brezsnyev halálakor elrendelték, hogy álljanak fel, néhányan azonban ülve maradtak – Orbán Viktor is –, majd végül mégis felálltak, de a bátrabbak – köztük Völner Pál – kimentek a teremből. – Már diákkoromban is bátrabb volt mint én – fogalmazott, hozzátéve, hogy így a bírósági ítéletig magában sem tudja eldönteni, hogy mi történhetett.

11:22
A kampányt érintő kérdésekről a kormányfő nem akart beszélni, de azt jelezte az ellenzék kapcsán, hogy „tudja ki a főnök”. Habár nem mondta ki sem Márki-Zay Péter, sem Gyurcsány Ferenc nevét, azért közölte, hogy „a főnök mindig a legerősebb koalíciós párt elnöke, nem a jelölt”.

 

11:20
– Az elnökség leül, a kérdés az asztalra került és meghallgatjuk mindenki javaslatát. Ilyenkor több név is előkerül, most is történt – így idézte fel Orbán Viktor, miként döntöttek Novák Katalin mellett az államfő-jelölti posztra. Annak kapcsán, hogy mennyire problémás, hogy egy Fidesz-tagról van szó, a kormányfő azzal érvelt, hogy Áder János kiváló köztársasági elnök, márpedig ő is fideszes volt.

11:11
Ukrajna is szóba került, itt az egyik igazodási pont a lengyel álláspont, a másik pedig az uniós álláspont. – Ameddig tudunk, megyünk a lengyelekkel, de tartjuk magunkat a sokkal mérsékeltebb uniós állásponthoz – fogalmazott. Miután az újságíró itt visszakérdezett, hogy a lengyelek velünk szemben elég harcosak Oroszországgal szemben, a kormányfő arról beszélt, hogy mi eddig igyekeztünk leválasztani az oroszpolitikánkat az ukrán helyzettől. Ez sikeres is volt, ami Orbán Viktor szerint amiatt is van, mert jó kapcsolatokat ápol az orosz elnökkel, itt bejelentette azt is, hogy jövő év elején ismét találkozni fog Vlagyimir Putyinnal Oroszországban. Oroszország kapcsán szóba került a nemrég megkötött 15 éves gázszerződés, a miniszterelnök szerint pedig az oroszok azt mindig leszállítják, amiről a megállapodás szól.

11:09
A jövő év elejére tervezett kiadásokra – adóvisszatérítés, 13. havi nyugdíj – a miniszterelnök szavai szerint a munka a fedezet.

11:07
A kínai vakcinabeszerzés közvetítőjét „rendben lévőnek” találták Orbán Viktor elmondása szerint. Itt felidézte, hogy akkor még alig volt oltóanyag, amikor az ország azokat beszerezte.

11:05
A kormányfőt kérdezték a Direkt36 cikkéről, miszerint sok gond volt a vagyonokért beszerzett kínai lélegeztetőgépekkel. Ennek kapcsán a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus kezdetén a legrosszabb forgatókönyv még úgy nézett ki, hogy 8-10 ezer közötti lélegeztetőgépre is szükség lehet. Ezért adta azt az utasítást, hogy ennek a dupláját kell beszerezni „amilyen gyorsan csak lehet”. – Hogy állhatnék az emberek elé, ha csak egyetlen ember is azért halt meg, mert nem volt elég lélegeztetőgép? – tette fel a kérdést, majd jelezte, „akit csak lehetett” kiképeztek arra, hogy a gépeket üzemeltetni tudja.

11:03
A miniszterelnök nem látja indokát, hogy a koronavírus elleni tesztek miért sokkal drágábbak itthon, mint mondjuk más országban. Ám ezt a Gazdasági Versenyhivatalnak kell vizsgálnia.

11:00
A miniszterelnök fejében nem merült fel Varga Judit felelőssége Völner Pál ügyében. Orbán Viktor állítása szerint akkor értesült a történtekről, amikor a legfőbb ügyészség ezt nyilvánosságra hozta. Az ügyet egyébként kizárólag az ügyészség vizsgálja, a kormánynak nincs jogköre – ezt arra mondta, hogy esetleg más magas rangú tisztviselő is érintett lehet.

10:51
Hiába gyűjti az ellenzék az aláírást a Fudan elleni és az álláskeresési járadék idejének emeléséről szóló népszavazásra, a kormányfő szerint ez csak a választások után fog megtörténni, így nem is akarta különösebben kommentálni.

10:50
A korrupcióval gyanúsított korábbi igazságügyi minisztériumi államtitkár, Völner Pál ügyéről a bírósági ítéletig nem akart beszélni Orbán Viktor.

10:49
Kampánykérdéssel még nem foglalkozik a miniszterelnök, így egyelőre arra sem válaszolt, hogy le fog-e ülni vitázni Márki-Zay Péterrel.

10:48
Novák Katalin lehet a Fidesz jelöltje a köztársasági elnöki posztra – Orbán Viktor pártelnökként legalábbis már megtette a hivatalos jelölést.

10:46
A Városháza esetleges eladása is szóba került az állami televízió részéről: „amíg fideszes többség van a magyar parlamentben, addig a parlament épületét nem fogják eladni” – fogalmazott Orbán Viktor.

10:45
Nézik a létfenntartáshoz szükséges árucikkek esetleges korlátozását, de ehhez nem fűznek reményeket. Orbán Viktor az árszabályozás helyett a fizetések és a nyugdíjak emelését látja megoldásnak.

10:43
A kormány a harmadik oltást továbbra is kulcskérdésnek tartja. – Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, én szeretném ezt elkerülni – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ettől függetlenül mindent meg fognak tenni, hogy az embereket erre buzdítsák. Azt is mondta, hogy nagyon sok kórházi ágy van, az orvosok és ápolók dolgoznak, a kormányfő ezért nem lát olyan erősségű új fertőzéshullámot, amit a magyar egészségügyi rendszer ne tudna ellátni.

10:42
Jöhetnek a kérdések

10:41
Magyarország előre megy, nem hátra – tette egyértelművé Orbán Viktor, kitérve arra is, hogy jövőre választások lesznek.

10:33
A bevándorlással folytatta a kormányfő, hiszen „fellángolt ismét a vita, szabad-e beengedni a migránsokat”. A magyar álláspont egyértelmű és szavai szerint egyre többen vagyunk Európában azon az állásponton, hogy a menekültkérelmeket az adott ország határain kívül kell benyújtani és az eljárást is ott kell lefolytatni. Itt kitért arra is, hogy konfliktus van a nemzeti alkotmánybíróságok és az uniós bíróság álláspontja között, jelenleg 8 érintett ország van. – A kormány megvizsgálta a lehetőségeket és fenntartjuk pontosan azt a rendet, amit eddig is működtettük – fogalmazott, egyértelművé téve, hogy az uniós bíróság döntésének nem teszünk eleget.

10:24
Az energiaválságra is kitért a miniszterelnök. Mint mondta, uniós szinten az atomenergiát ellenzők nincsenek annyian, hogy blokkoló kisebbséget tudnának létrehozni, ezért egyértelmű európai álláspontot vár Orbán Viktor arról, hogy a nukleáris energia is a fentartható energiák közé kerül. A gázból nyert energia pedig átmenetileg fentarthatónak fogadható el. Itt kitért a rezsicsökkentésre, ami megvédi a magyarokat attól, hogy kétszeresére vagy háromszorosára emelkedjenek az árak úgy, mint máshol Európában.

 

10: 15
A 2021-es év két dologról szólt a magyarok életében: a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról – ezzel kezdte a rendhagyó kormányinfót Orbán Viktor. Szavai szerint nagyon nehéz év volt, de már nem voltunk olyan tehetetlenek, eszköztelenek, hiszen – köszönet érte a világ tudóstársadalmának – kifejlesztették a koronavírus elleni oltást. Magyarország már az év elején úgy látta, hogy ez a jövő útja, vagyis védekezni csak az oltással tudunk, minden mással csak időt nyerhetünk. A szélrózsa minden irányából szereztünk be oltóanyagot, ezek mind hatásosak. Gyorsan elértük az 5,5 millió beoltottat, de innen nehéz továbblépni. A hangsúly most a megerősítő oltáson, illetve az 5 és 11 év közöttiek oltásán van.

A gazdaság kapcsán a nemzeti konzultációt említette a miniszterelnök, hogy annak eredményeire építették fel a védekezést és a gazdaság újraindítását is. Utóbbit nem segélyekre, hanem a beruházások támogatására és munkahelyteremtésre alapozták: 1700 milliárdot fordítottak beruházás támogatására és 1435 beruházás kapott támogatást. 4 688 ezren dolgoznak jelenleg a munkanélküliség 3,9 százalék. A magyar gazdaság közben elérte és meghaladta a 2019-es szintet, jóval 6 százalék feletti növekedést várnak erre az évre.

A 2022-es évre rátérve Orbán Viktor azt mondta, hogy három fontos téma lesz. A gazdaságpolitikai intézkedésekkel kezdte, például, hogy nem fognak a 25 év alattiak személyi jövedelemadót fizetni. Komoly teljesítménynek nevezte, hogy egyszerre tud segíteni az állam a fiataloknak ezzel, illetve a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj visszafizetésével.

A miniszterelnök szerint az év első felében még biztosan nagy erőket kell mozgósítani a vírus elleni védekezés érdekében, ez továbbra is oltásalapú lesz. Ma csak Pfizerből több mint 2,4 millió adag áll rendelkezésre, 2 millió adag gyerekek oltására alkalmas vakcina van. Az omikronhoz újfajta vakcinára lesz szükségünk, a Pfizer ki is fejlesztett ilyet, ebből 9,5 milliót fogunk rendelni a jövő év második felében és 2023-ban.

A harmadik, amivel foglalkozni kell jövőre a kormányfő szerint, az a gyermekvédelmi népszavazás lesz. Vagyis, hogy a gyerekek nevelése, ide értve a szexuális nevelést is, kinek a felelőssége, a magyar kormány szerint ez a szülők dolga. Felidézte, hogy a bevándorlás kapcsán már volt népszavazás, a gyereknevelés ügyében pedig lesz, mindkét témát tehát nem az elitek döntik el, hanem az emberek.

Érdekesség, hogy a jövő évet tekintve Orbán Viktor a választást nem említette.

 

 

Egyáltalán nem jellemző, hogy a kormányfő kiálljon az újságírók elé, általában évente csak néhány ilyen alkalom van. Kormányinfón legutóbb júniusban lehetett kérdezni tőle, akkor meglepetésszerűen vett részt az eseményen, előre nem lehetett tudni, hogy Gulyás Gergely mellett ő fog válaszolni a kérdésekre. A Magyar Hang újságíróját ezúttal sem engedték be az eseményre, így nem lehetünk ott, hogy személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknek tegyük fel kérdéseinket.