Hamarosan védett területté válik a foltos szalamandrák II. kerületi élőhelye

Hamarosan védett területté válik a foltos szalamandrák II. kerületi élőhelye

Fotó: Facsinay Kinga/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebookon jelentkezett be Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a helyi lakosok körében nagy vihart kavart „Szalamandra-völgy” ügyében. A kerület vezetése még 2019-ben kezdeményezte a „Szalamandra-völgy” védetté nyilvánítását, miután kiderült, hogy az állami tulajdonú Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként szándékozott értékesíteni a budaligeti Alsó-Jegenye-völgy egyes részeit.

Az ügy mostanra jutott olyan szakaszba, hogy hamarosan védett területté válhat a foltos szalamandrák II. kerületi élőhelye.

– A II. kerület önkormányzata, a lakosok és a civil szervezetek által védelemre javasolt terület számtalan természeti értéket őriz amellett, hogy minden évszakban gyönyörű. Az ott élő védett természeti értékek közül is kiemelkedő a stabil, jelentős létszámú, egészséges foltos szalamandra állomány, amely fajnak ez az egyetlen budapesti élőhelye – írja Őrsi Gergely, majd hozzáteszi: „várhatóan december 15-én kerül a főváros közgyűlés elé a völgy helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítása”.

Lapunk korábban részletesen foglalkozott a szalamandrák ügyével (az erről szóló cikk itt olvasható), de egy ideje már nagy csend övezte a témát, így különösen jó hír, hogy az anyagi érdekek nem feltétlenül írják felül a természetvédelem érdekeit.