Harcot hirdetett a kutyapiszok ellen a II. kerület

Harcot hirdetett a kutyapiszok ellen a II. kerület

A kulturált ebtartást elősegítendő tájékoztató táblákat helyeznek ki kerületszerte

Fotó: Facebook/Őrsi Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan nem tudják, de a hanyagság akár 150 ezer forintos büntetéssel is járhat. Évi közel 1700 tonna ürülék termelődik a kerületben, ami olyan, mintha 280 afrikai elefánt menetelne a városrészben, és a NER kedvenc luxusjachtja, a Lady MRD is több mint háromszor kijönne ebből a mennyiségből.

„Lépünk, hogy ne lépjünk bele!” jelszóval intézkedést kezdeményezett a II. kerület a hanyagul otthagyott kutyapiszok és a házi kedvencekre veszélyes toklász ellen – írta a Facebook-oldalán Őrsi Gergely polgármester. Céljuk, hogy közösen teremtsenek kutyaürülék-mentes közterületeket és a toklászmentes zöldterületeket, hangsúlyozta Őrsi Gergely. – Mindenkit zavar az a nemtörődömség, amit egyes gazdák megengednek maguknak, amikor a kutyasétáltatást hanyagul úgy oldják meg, hogy nem szedik fel kutyájuk után a kutyapiszkot.

A tapasztalataik szerint sokan nem tudják, hogy a hanyagság büntethető: a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, vagyis több okból is érdemes összetakarítaniuk a gazdiknak a kutyusok után.

Szankciók helyett azonban a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért a következő napokban egyre több tájékoztató tábla fogja felhívni a gazdik figyelmét arra, hogy a kutyasétáltatás „végterméke” jobb helyen van bezacskózva a kutyapiszok gyűjtőedényekben.

Kezdeményezésüket meglepő számokkal is indokolják. Bár teljesen pontos adataik nincsenek, de becsléseik szerint a fel nem szedett kutyapiszok mennyisége komoly „közterületi terhelést” jelent. A kerületben körülbelül 12700 eb él, ezek nagyjából 75%-át viszik naponta sétálni. A kutyánként termelődő ürülék mértékét napi fél kilogrammban állapították meg a került állatorvosai. Ehhez hozzászámoltak még 14 nap „távollétet” évente, amikor az adott kutya nem veszi igénybe a kerület közterületeit, így napi 4762,5 kilogramm, évente pedig 1671,6 tonna ürülék gyűlt össze elméletben.

– Ezen adatok birtokában érdemes megvizsgálni, mekkora közterületi terhelést jelenthet a kerületben elhagyott kutyaürülék mennyisége – írta Őrsi Gergely. – Eddig 153 ürülékgyűjtő edényt helyeztettünk el. Heti 7 kg tartalom mellett, havi átlagban 4284 kilogrammot szállíttatunk el, éves összesítésben ez a mennyiség 51408 kilogramm, azaz több mint ötvenegy tonna. Vagyis az elszállított mennyiség csak töredéke a keletkező kutyaürülék-mennyiségnek, a többi máshol, jobb esetben a kukába végzi, de bizonyára mindannyian láttunk már közterületen hagyott kutyapiszkot.

Ennek ismeretében arra kérik a gazdikat, hogy járjanak el gondosan a séták alkalmával, és szedjék fel a kutyák után a kutyapiszkot, hogy mások ne lépjenek bele, és ne legyen szükség bírság kiszabására. A kulturált ebtartást elősegítendő tájékoztató táblákat helyeznek ki kerületszerte, melyekkel felhívják a figyelmet arra, hogy a közterületen hagyott kutyapiszok miatt a gazdik büntethetőek.

– Amellett, hogy nagyobb odafigyelést kérünk a gazdiktól, mindent megteszünk annak érdekében, hogy „toklászmentes területeket” hozzunk létre, és az ebek gondtalanul, biztonságban játszhassanak, szaglászhassanak – tette hozzá a polgármester. – Terveink szerint a toklászt a parlagfűhöz hasonló gyomnövényként fogjuk kezelni, hiszen a szezononként egy állatorvosnak akár 60-70 kutyát is el kell látnia. Vagyis indokolt az érett toklász okozta sérülések komolyan vétele, és azok megelőzése.

A toklászos területek kezelését segítendő hamarosan elindítják a II. Kerületi Városfejlesztővel közös kedvezményes kisgépkölcsönző szolgáltatásukat, melynek keretében a kerületiek kedvezményesen bérelhetnek fűkaszát, fűnyírót és lombszívót, így könnyebben és hatékonyabban léphetünk fel a toklászos területeken.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.