Harkivban tanuló afrikai egyetemisták is Budapestre menekültek

Harkivban tanuló afrikai egyetemisták is Budapestre menekültek

Menekültek a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án. Fotó: Református Szeretetszolgálat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz ember várakozott hétfőn este is a Nyugati pályaudvaron, mindannyian Ukrajnából érkeztek, sokan már egészen távoli vidékekről. Ellátásukról a Vöröskereszt és a Református Szeretetszolgálat igyekszik gondoskodni, a csarnok bejáratánál jelentősebb mennyiségű étel, ásványvíz, egyéb adomány halmozódott fel, ezeket osztották igény szerint.

A tömegben számos színes bőrű fiatal is feltűnt, fuvarokat, alvóhelyet szerveztek épp maguknak. Egyikükkel, Itakkal elegyedtünk hosszabb beszélgetésbe, majd kocsival eljuttattuk szálláshelyére is. Nem működött az internet a telefonján, így a megadott cím ellenére nem tudta, merre induljon, sosem járt még nálunk. A fiatalember nigériai származású, Harkivból érkezett, ahol kiberbiztonságot tanul az egyetemen. Mint mesélte, jól érezte magát a városban, megszerette, de a múlt hét közepén egyre egyértelműbbé vált, hogy biztonsági okokból nem maradhatnak ott. Ő egy nappal a harcok előtt indult el, diáktársai közül akadt, aki akkor még ott maradt. Háborús körülmények közé nem került, szerencséje volt, mondta, hogy az utolsó pillanatban kijutott a konfliktuszónából.

Utazással összesen három napot töltött, a többi idő várakozással telt, a határon akadálymentesen átjutott. Abban bízik, hamar véget ér a háború, s visszatérhet társaival együtt az egyetemre. 

A Záhonyban és a budapesti vasútállomásokon is aktív Magyar Református Szeretetszolgálat közben arról számolt be közleményében, hogy munkájához rengeteg önkéntes segítő csatlakozott: magánszemélyek, gyülekezetek és hírességek egyaránt. A fővárosban a tárgyi adományozás kapcsán azonban kérik a szervezet munkatársai, hogy felajánlásaikat előzetes bejelentkezés után – melyet a karpataljaert [at] jobbadni [dot] hu e-mail-címen lehet megtenni – a szervezet raktáraiba szállítsák, a pályaudvaron a tárolás ugyanis nagy nehézséget jelent.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját felajánlásainkkal támogathatjuk mindnyájan a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint banki átutalással a 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámon. (A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás).

Az Ukrajna ellen indított háború legfrissebb történéseit itt követheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.