Harmadfokú hőségriasztást adtak ki péntek éjfélig

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki péntek éjfélig

Egy kutya fürdik a hõségben a Szabadság téri szökõkútnál 2021. július 13-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére 2021. július 26-án, hétfőn 12.00 órától 2021. július 30-án, péntek 24:00 óráig Müller Cecília országos tisztifőorvos – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye.

Mint tisztázták, harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A közleményben arra kérik az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. – Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Ne feledkezzenek meg a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – tett ék hozzá.

Arra is kitértek, az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intették a meleg okozta dekoncentráltság miatt. – Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – húzták alá.

Külön felhívták a figyelmet: tűző napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, az autó ugyanis ilyenkor üvegházként működik és akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet. – Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjunk a kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem, mert a melegben párologni kezdenek és a gőzük egy szikrától is belobbanhat – figyelmeztettek.

Többek közt azt is említették, ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni, de a légkondicionálót csak szakaszosan használjuk, különben megfájdulhatnak az ízületek. – Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A ventillátort – ha van otthon – szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani – jegyezték meg.

Azt is jelezték, az ország felében jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben, az ott lévő erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. – Otthon bográcsozni és grillezni szabad, de egyetlen percre se hagyjuk magára a tüzet. Idén már 6425 tűz volt a szabadban, 7600 focipályányi terület égett le – fejtették ki.

Végezetül azt írták: a nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. – Ha a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső, a beszorult hideg levegő néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. A klímák, mobilklímák is megváltoztatják a levegő áramlását a lakásban és ezzel hozzájárulhatnak a szén-monoxid kialakulásához. Minden nyílt égésterű vízmelegítő mellett legyen egy szén-monoxid-érzékelő – zárták közleményüket.