„Úgy érzik, megvezették őket, amikor azt mondták nekik, nyugodtan vegyék fel a Sinopharmot, mert hatásos”

„Úgy érzik, megvezették őket, amikor azt mondták nekik, nyugodtan vegyék fel a Sinopharmot, mert hatásos”

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik adagja fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a nagymányoki Váraljai „Őszikék” Szociális Intézményben 2021. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsősorban a sinopharmosokat kellene újra végigoltani, más kérdés, hogy éppen ők utasítják el legnagyobb részben a harmadik oltást – számolt be tapasztalatairól egy somogyi háziorvos a Népszavának.

Másikuk arról beszélt, hogy a Sinopharmmal kapcsolatos negatív hírek, az ellenanyag-termelés elmaradása miatt sokakban megrendült a bizalom a koronavírus-vakcinákban és nem kérik a harmadik oltást. Hasonlóképpen nyilatkozott több kollégája is, emellett abban is egyetértettek, jelenleg a 60 év feletti, az első két alkalommal a kínai vakcinával beoltott pácienseik érdeklődnek a harmadik oltás iránt. Méghozzá egyre többen: míg az egyik körzetben a múlt héten mindössze húszan kértek tanácsot háziorvosuktól, addig csak hétfőn már tízen jelentkeztek nála.

– A körzetemben a 60 év felettiek nagy része Sinopharmot kapott, most telefonon próbálom nekik elmagyarázni, miért lenne fontos számukra a harmadik oltás – mondta egy dél-dunántúli háziorvos. – Csak éppen rengetegen nem kérik, nemhogy a kínait, de a többit is elutasítják, úgy érzik, megvezették őket, amikor azt mondták nekik, nyugodtan vegyék fel a Sinopharmot, mert hatásos. Akik viszont kérik, szinte kivétel nélkül a Pfizerhez ragaszkodnak.

Egy somogyi orvos arról beszélt, hogy szerencsére a többség hallgat az orvosára, így valamennyire lehet irányítani őket. „Azt is elfogadják, hogy azok, akik AstraZenecát, Pfizert vagy éppen Szputnyikot kaptak korábban, most még ráérnek” – mondta.

A Népszava szerint lázasan keresik a Sinopharmmal oltottak azt az oltóhelyet, ahol legalább most biztosan mRNS típusú, azaz Pfizer vagy Moderna vakcinához juthatnak. Ezt a helyet azonban nem egyszerű megtalálni. Miután a hivatalos eljárásrend szerint bármely vakcinára bármi beadható, az oltópontra jelentkezők nem tudhatják előre, hogy a lefoglalt időpontban éppen mit adnak az odaérkezőknek. Mint ahogyan azt sem, mi történik akkor, ha a helyszínen visszautasítja valaki az orvos által ajánlott vakcinát.

A Kelen Kórház, mint oltópont vállalta, hogy beoltják mRNS vakcinával azokat a Sinopharmmal oltottakat, akiknek nincs mérhető mennyiségű antitestjük, eddig 220-an jelentkeztek náluk. Ők egyelőre csak a sinopharmosok harmadik oltását vállalják, a más vakcinával „alapozókét” csak akkor, ha hoznak leletet arról, hogy nem indult be náluk az ellenanyag termelés.