Harminc éves a Krisna-völgy

Harminc éves a Krisna-völgy

Fotók: Kunjabihari/Krisna-völgy

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken kezdődik és vasárnap estig tart Somogyvámosban az idén harminc éves Krisna-völgy hagyományos búcsúja. A jubileumot ünneplő rendezvénysorozat helyszíne a 300 hektáros biofarm, ahol a látogató a hagyományos, vidéki magyar és az ősi védikus-indiai kultúra különlegességeivel és sajátosságaival ismerkedhet meg. A Krisna-völgy Közép-Európa legnagyobb ökofalva és egy, a fenntarthatóságon és önfenntartáson alapuló közösség, amelynek az egyik fő célja, hogy az emberiség számára megfelelő és élhető alternatívát nyújtson a jövőre nézve.

A három napos programban utazhatunk zebu húzta szekéren, sor kerül védikus esküvőre, megkóstolhatjuk az indiai streetfoodot és benézhetünk a tehenészek konyhájába is. Indiai zene és tánc, jógabemutatók, hennafestés, színpadi programok, körséták és kertészeti programok színesítik a kínálatot.

A Krisna-tudatú hívők hazai központja egy zsákfaluban, eldugott somogyi lankák közt jött létre 30 éve. Hazánk legnagyobb és egyik legérdekesebb ökofalva, amely varázslatos elemeivel egyszerre képviseli az ősi indiai védikus kultúrát, és egyesíti a hagyományos magyar tájépítészet és vidéki gazdálkodás sajátosságait. A fúzió eredménye egy mára 300 hektáron elterülő, pazar szépségű biofarm, amely megújuló erőforrásokra épül, és annyira makulátlan, hogy éjjelente a csillagok és a Tejút is tökéletesen láthatók völgyéből. A Krisna-völgyben az erdősültség aránya az országos átlag háromszorosa, az itt élők ökolábnyoma kisebb, mint fele a magyarországinak, az ember és a természet pedig valóban szimbiózisban él. Egy, a modernitást a természetessel ötvöző kis lelki sziget arborétummal, biokertészettel, tehénvédelmi központtal, ökológiai tanösvénnyel, méhészettel, tavakkal és kis csermelyekkel, ökoiskolával, templommal és lakóházakkal. Az itt élők mindenkit arra inspirálnak, és tanítják is, hogy hogyan térhetünk vissza a természethez, a termeléshez, az önfenntartáshoz és hogyan szakadjunk ki a városi lét mókuskerekéből. A völgy lakói állítják: a fenntarthatóság útját járni nem egy lemondásokkal teli, köves út, hanem maga a boldog élethez vezető ösvény.

A fenntarthatóság iránt érdeklődőket a búcsú során kertészeti körvezetések és bemutatók, gyógynövény túrák várják. Szerveznek virágvásárt, az ízek szerelmesei megkóstolhatják a szabadtűzön készült kézműves finomságokat: lesz indiai street food, kürtőskalács és vegetáriánus pizza, vegán fagyi, valamint teljes indiai és magyaros vega menük az étterem sátorban. A vendégeket indiai ruhavásár, arcfestés és testdíszítés, hennafestés, keleti ékszerek és száribemutató, valamint szári-próba lehetőség várja, a kézművesség iránt érdeklődők a gyapjúfeldolgozással, gerebenezéssel, fonással és kender tilolással tudnak megismerkedni. De lesz természetbarát kence- és illatszerkészítés, textilfestés, nemezelés is. Közönségtalálkozók is lesznek: a TikTok krisnás sztárja, Vallabhi; az 5 évtizede a védikus bölcsességnek élő világhírű tanító, Sivaráma Swami; valamint Youtube-videóiról híres Bhaktipada Goswami várja majd a vendégeket.

A Krisna-völgy 30. jubileumi évére megnyílt az ökrös járgányház, mely hazánk egyetlen működő természetbarát erőműve, amit működés közben is meg lehet majd tekinteni. A farm egyébként egész évben fogadja a látogatókat – évente nagyjából 30 ezer vendéget fordul meg náluk. A hétvégén várhatóan a búcsúban érkezik majd meg Krisna-völgy 500 ezredik vendége, akinek különleges meglepetés ajándékkal készülnek.

 

Címkék: Krisna-völgy