Harmincnégy magyarországi nagykövetség figyelmeztet a velünk élő rasszizmusra a roma holokauszt emléknapján

Harmincnégy magyarországi nagykövetség figyelmeztet a velünk élő rasszizmusra a roma holokauszt emléknapján

A németországi Aspercgből deportált romák csoportja a roma holokauszt idején, 1940-ben. (Fotó: Bundesarchiv)

Fotó: o.Ang.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincnégy magyarországi nagykövetség és több külföldi kultúrintézet adott ki közös nyilatkozatot a roma holokauszt emléknapja alkalmából. Mint írják, „szomorúsággal emlékezünk arra a tragikus népirtásra, amely több százezer európai roma halálát okozta. Sajnálatos módon a rasszista ideológia magjai még 2022-ben is léteznek és táptalajra is találnak.”

Nyilatkozatukat azzal folytatják, hogy „ezek az ideológiák azonban nem csupán helytelenek, hanem veszélyesek is: fel kell ezért őket számolni, hogy helyüket átvehesse az egyenlőségre és az emberi méltóság tiszteletére épülő kultúra. A sokszínűség nem pusztán olyan tulajdonság, amelyet el kell viselni, hanem olyan ügy, amelyet ünnepelni kell, hiszen mindannyiunk számára erő és előny származik belőle.”

A nyilatkozatot kiadó nagykövetségek „csatlakoznak mindazok hangjához, akik elítélik az idegengyűlöletet, a diszkriminációt valamint a rasszizmus minden formáját, és közösen állnak azokkal az egyénekkel és közösségekkel, akik és amelyek a gyűlölet és a megosztás ideológiáit elszenvedték.

A nyilatkozatot a következő országok nagykövetségei és kulturális intézményei adták ki: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Japán, Kanada, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Mexikó, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council, Olasz Kultúrintézet és Osztrák Kulturális Fórum.

Címkék: roma holokauszt