Harmincötmilliós támogatást kapott Járóka egyesülete, majd szinte ugyanennyi érkezett a magáncégéhez

Harmincötmilliós támogatást kapott Járóka egyesülete, majd szinte ugyanennyi érkezett a magáncégéhez

Az európai parlamenti választáson mandátumot nyert Járóka Lívia (Fidesz-KDNP) a megbízólevél átvétele után az Országházban 2019. június 20-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincötmillió forintos támogatás jutott Járóka Lívia jótékonysági egyesületének, az viszont kérdéses, a szervezet mire költötte ezt a pénzt – írta a 444. Ráadásul egy évvel azt követően, hogy ezt az összeget 2006-ban megkapta az egyesület, a fideszes európai parlamenti képviselő minimális forgalmú magáncégének épp ennyi bevétele keletkezett.

Az adatokra Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bukkant rá, amikor utánanézett a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület, valamint a J.L.R. Consulting Kft. pénzügyeire.

A tehetségmentő egyesületet a fideszes politikus 2014. utolsó napjaiban hozta létre – ekkoriban épp nem ült benn az Európai Parlamentben. Az egyesület célja hátrányos helyzetű és roma fiatalok felkarolása, sporttevékenységük és oktatásuk támogatása. Működése első évében 819 ezer forintból gazdálkodott a szervezet, a második évben viszont két forrásból 25+10, pontosan 34 millió 690 ezres támogatást kapott.

A tízmillió az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságától jött cigány gyerekek fociztatására, míg a 25 millió központi költségvetési támogatás volt.

Az egyesületnek 2017-ben ehhez képest már csak 140 ezres bevétele volt, ez is tagdíjakból, egy évre rá pedig 2 millió 834 ezer forint.

A 444 cikke szerint a közel 35 millió forint elköltésének alig van online nyoma. Az egyesület megfoghatóbb programjai közé tartozik a Tiszavasvári egyik iskolájában folyó fociképzés, valamint a Farkas János Program. Ez az iskola a Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, ahol a fociztatást az egyesület 2015. óta támogatta.

A Farkas János Program rejtélyesebb, tette hozzá a 444. Honlapja ennek nincs, létezését pedig jellemzően csak az EP-képviselő említette. Létezik ugyanakkor egy Farkas János Alapítvány, aminek van egy Farkas János Grund Programja, ehhez viszont Járókáéknak a 444 szerint nincs közük.

A J.L.R. Consulting Kft. nevű privát cég jelenleg kényszertörlés alatt áll. Korábban olyan bevételei voltak, mint 374 ezer, 3 millió 220 ezer, valamint nulla forint, leszámítva 2017-et, amikor 34 892-re ugrott.

A 444 kérdéseire Járóka eddig nem reagált.