Háromszor megkerülhette volna a Földet a fideszes képviselő, annyit tankolt közpénzből

Háromszor megkerülhette volna a Földet a fideszes képviselő, annyit tankolt közpénzből

(Fotó: Parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2020-ban összesen 153 millió, idén április végéig 46 millió forintot költöttek a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról a parlamenti képviselők – tudta meg a Blikk. Az országgyűléstől kikért listából kiderült, 199 képviselőből 125 használja rendszeresen tankoláshoz a kártyáját.

Az adatok szerint Hörcsik Richárd fideszes képviselő az abszolút rekorder, igaz, ő az egyik legtávolabbi lakhellyel rendelkező politikus, a Budapesttől 250 kilométerre lévő Sátoraljaújhelyen él. Hörcsik összesen 3,6 millió forintnyi benzint töltött bele autójába. 2020 júniusában például csaknem 289 ezer forintért tankolt, átlagosan havonta 225 ezerért.

A Hörcsik Richárd által elköltött összegből egyébként mintegy 119 ezer kilométert is elvezethetett a képviselő, ami nagyjából a föld egyenlítői kerületének háromszorosa. A lapnak Hörcsik Richárd benzinfogyasztásáról a Fidesz-frakció sajtóosztálya csak ennyit válaszolt: „Minden képviselő a törvényben meghatározott értékig jogosult üzemanyagkártyára, a frakció pedig aktív és lelkiismeretes képviselői munkát vár el.”

Összesen négy képviselő költött 3 millió forint felett, mindannyian fideszesek, ahogy a top 10-et is uralják, mellettük egy mi hazánkos és egy jobbikos képviselő fért be.

Az ugyancsak fideszes Bíró Márk csaknem egy évtizede nem szólal fel a parlamentben, viszont mintegy kétmillió forintért tankolt. A képviselő listáról került be a parlamentbe, vagyis nem kell járnia választókerületét. A Fidesz-frakció nem válaszolt arra, hogy merre autózik ennyit a politikus.

A független Hadházy Ákos is majdnem kétmillió forintot költött. Bár a Parlamentbe ritkán jár be, „legfeljebb szavazáskor, helyette inkább az országot járja – mondta. „Amikor nincs járvány, akkor általában a Szekszárd távolságára kiszámolt keretemet túl is lépem, ilyenkor saját pénzből tankolok a hivatalos utakra is. A járvány hónapjaiban viszont előfordult, hogy maradt pénz hónap végén a kártyámon” – fogalmazott a Blikknek.

Volt 53 képviselő, aki nem igényelt ebben az időszakban benzinkártyát, 16-an vissza is adták, köztük Gyurcsány Ferenc.

A kártya keretét sávos rendszerben számítják ki, lakhely szerint: egy budapesti képviselő például havi 2500 kilométerre elegendő üzemanyag értékét kapja meg, míg egy, a fővárostól több mint 300 kilométerre élő honatya esetében ez már 6500 kilométer.

Címkék: parlament