Hat javaslatot tett a Momentum Mozgalom az ország újranyitására

Hat javaslatot tett a Momentum Mozgalom az ország újranyitására

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang / Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyissuk újra Magyarországot! címmel programot hirdetett a Momentum Mozgalom, amelyben hat pontban fogalmazzák meg, miként kellene újraindítani az országot a hibás kormányzati döntések után.

Érvelésük szerint a kormány nemcsak a magyarok egészségét, de a megélhetését is képtelen volt megvédeni a koronavírus-járványtól: az országszerte bezárt és kiadó boltok, vendéglátóhelyek a kormány gazdaságvédelmi kudarcának a jelképeivé váltak, és közben teljes szektorok kerültek az összeomlás szélére. 

A közlemény szerint a kormány teljesen magukra hagyta a turizmusból, vendéglátásból élőket, akik a kötelező zárva tartás és a megfelelő támogatások hiányának hatására nagy számban mentek tönkre. A kormány úgy költött el több ezer milliárd forintot gazdaságvédelmi intézkedés címszó alatt, hogy ebből a leginkább rászorulóknak lényegében semmi sem jutott. Meg kell akadályozni a leginkább érintett szektorok teljes csődbe jutását, amihez célzott támogatások mellett az is kell, hogy bizonyos feltételekhez kötve elkezdődhessen az újranyitás – írták.

Hozzátették: a korlátozások enyhítésénél kiemelten fontos a fokozatosság, és a járvány terjedésének folyamatos monitorozása. A kormány hozza nyilvánosságra az erre vonatkozó adatokat – csak ennek ismeretében lehet megalapozott döntéseket hozni a korlátozásokról – írták.

A jelenlegi szabályozás ráadásul sok szempontból értelmetlen: miközben maszkban nem lehet kiülni egy kávézó teraszára, este 9-kor pedig nem mehetünk le sétálni, a 7 órás boltzárással egy helyre zsúfolnak mindenkit, aki munka után vásárolna be. A Momentum ezért azt javasolja, hogy nyissuk újra Magyarországot – de ésszel, egy átlátható nyitási tervet követve.

A Momentum 5+1 javaslata: 
– Tolják ki a kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára.
– Ezzel együtt tegyék lehetővé az üzletek nyitvatartását este 9 óráig. 
– Részlegesen nyissák meg a szabadtéri vendéglátóhelyeket és teraszokat – 50 százalékos kapacitással.
– Részlegesen nyissák meg a mozikat és színházakat – 30 százalékos kapacitással.
– Engedélyezzék a belföldi turizmust.
– Végül pedig a beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és mentesítsék őket az összes korlátozás alól.