Hatalmas bevételkiesést jelent Szombathely számára az Orbán-kormány döntése

Hatalmas bevételkiesést jelent Szombathely számára az Orbán-kormány döntése

Nemény András (Fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„1,8 milliárd forint esik ki az iparűzési adóból, 6-700 millió a kormányzati intézkedések mínusza, amit el kell szenvednünk, ezenkívül a cégeink vesztesége is egymilliárd forint, és akkor még nem számoltunk a kifizetendő 2,7 milliárd forint szolidaritási adóból, amit ebben a nehéz időben is kell fizetnünk” – sorolta Nemény András, Szombathely polgármestere az ATV műsorában.

Mint hozzátette, a kötelező feladataikat mindenképpen szeretnék ellátni, de nagyon sok pénz hiányzik a kasszából.

Ezért a bevételkiesést elsősorban a nagy vállalkozásokat érintő ingatlanadó kivetésével akarta a városvezetés kompenzálni. Erről már egyeztettek is az érintettek többségével, ám a kormány december 2-i hatállyal megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, vagy eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Az építményadó növelése az 1000 négyzetméter fölötti ingatlanok esetében 600 millió forint plusz bevételt jelentett volna, tehát nagyjából a plusz kormányzati megszorításokat tudták volna ebből finanszírozni. Bokányi Adrienn, a gazdasági és jogi bizottság elnöke elmondta, hogy november 30-ára állították össze a csomagot kemény munkával és rengeteg egyeztetéssel. Most már annyira súlyos a helyzet, hogy a kötelező feladataik ellátása is veszélybe került, amit csak úgy tudnak megoldani, hogy a városi intézmények, és cégek költségeit csökkentik, de egyebek mellett a képviselők tiszteletdíját, bizottsági tagok, elnökök javadalma is kevesebb lesz.