Hatalmas károkat okozott a péntek esti vihar

Hatalmas károkat okozott a péntek esti vihar

Jelentős károkat okozott a péntek esti vihar 2023. július 21-én. (Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Baranya megyei Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak pénteken – idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztját az MTI.

Pénteken is nagy hőmérsékletkülönbség jellemezte az időjárást: miközben az északnyugati tájakon csak 23-24, addig az ország délkeleti felén 30-35 Celsius-fokig melegedett fel a levegő. Erre a meleg levegőre délután nyugat felől egy úgynevezett konvektív rendszer érkezett, és valósággal „felrobbant” a légkör; arrafelé heves záporok, zivatarok alakultak ki felhőszakadással, jégesővel és erősen viharos széllökésekkel, jelentős károkat okozva – tették hozzá.

Megjegyezték: a rendszer éjszaka átvonult az ország felett, mögötte az eddigieknél hűvösebb levegő érkezett, mindenütt felfrissült a levegő. A bejegyzéshez készített infogafika szerint a Baranya megyei Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak pénteken, míg a Pécs-Pogány repülőtér két mérőállomásán 131, illetve 125,6 kilométer/órás szelet mértek. A legtöbb csapadékot ugyancsak a pécs-pogányi repülőtéren regisztrálták, 43,7 milliméternyit.

Címkék: időjárás