Határozatlan idejű demonstrációba kezdtek Iványi Gáborék

Határozatlan idejű demonstrációba kezdtek Iványi Gáborék

Határozatlan idejű demonstrációba kezdtek Iványi Gáborék (Fotó: Oltalom Karitatív Egyesület / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozatlan idejű demonstrációt indított a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület október 17-én 17 órakor – jelentették be a MET Facebook-oldalán.

Mint írták, a magyar állam eddig nagyságrendben 700 millió forint normatív támogatást, és 71 millió forint 1%-os felajánlást vont el tőlük, „ezzel végveszélybe sodorva 20 000 kiszolgáltatott, kihívásokkal és mélyszegénységben élő gyermek és felnőtt ellátását, étkeztetését, oktatását országszerte”. – Gyermekek ezrei kerülhetnek ki az oktatási rendszerből, hajléktalanok százait sodorhatnak szó szerint életveszélybe, kistelepülések önkormányzatai juthatnak csődbe, ha át kell vállalniuk a közétkeztetési szolgáltatásainkat, 500 főiskolai hallgató tanulmányainak folytatása, és ezer dolgozó megélhetése is kérdésessé vált. Eddigi kéréseink egy valódi, megoldást kereső tárgyalásra kudarcot vallottak – vázolták helyzetüket.

Ráadásul pénteken fizetési felszólítást kaptak: összesen 63 intézményükben kapcsolhatják ki a gáz- és áramellátást, ha nem rendezik az elvonások miatt felhalmozott tartozásukat. – Úgy éreztük, hogy már nincs más választásunk, a tiltakozásunkat más formában is ki kell fejeznünk, így a mai naptól határozatlan idejű demonstrációt indítunk az ellátottjaink, dolgozóink, intézményeink megvédéséért – tették hozzá.

Követeléseiket az alábbi hat pontban foglalták össze: 

1. A magyar állam rendezze a MET bevett egyházi státuszát.
2. A magyar állam visszamenőleg is (2016-ig) rendezze a szerződéssel átvett intézményeik alapnormatívájának és kiegészítő támogatásának kifizetését.
3. A magyar állam fizesse ki a folyamatosan működtetett oktatási, szociális és egészségügyi tevékenységeik ellenszolgáltatását.
4. A magyar állam kössön megállapodást a MET-tel az államtól átvállalt feladatok működtetésére.
5. A megállapodás megszületéséig a magyar állam függessze fel a NAV normatív elvonásait és az MVM szolgáltatás-beszüntetési fenyegetését.
6. Mind a bérben, mind a szolgáltatók felé való tartozásaik rendezése érdekében folytassanak velük megegyezésre törekvő tárgyalásokat.

Az eseménysorozatnak az „Adj egy órát az életedből!” címet adták. – Kérjük, hogy napi egy órát töltsenek itt velünk, és így fejezzék ki támogatásukat! Jelezzük együtt a döntéshozóknak, hogy nem tartjuk elfogadhatónak a MET intézményeinek megfojtását, és nyomatékosan kérjük az elhangzott követelések teljesítését. Minden nap 17 és 18 óra között ismert közéleti személyiségek, művészek is felszólalnak és fellépnek majd itt a Dankó utcában, a 11-es szám előtt – tették hozzá. A demonstrációt határozatlan időre hirdették meg, erre egyelőre október 31-ig kaptak engedélyt, de ezt meghosszabbíthatják, „amíg a vészhelyzet el nem hárul”. Hozzátették: hálásak a legszerényebb összegű támogatásért is, a krízisalapba befizetett összeg most az egyetlen forrásuk, amiből kisebb-nagyobb összegeket tudnak dolgozóiknak juttatni. Munkatársaik döntő többsége ugyanis annak ellenére továbbra is dolgozik, hogy harmadik hónapja nem tudnak fizetést adni. 

A Magyar Hang Iványi Gáborral készült múlt pénteken megjelent interjúját itt olvashatja

Címkék: Iványi Gábor