Hatmilliárd forinttal drágult az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

Hatmilliárd forinttal drágult az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

A Néprajzi Múzeum látványterve (Fotó: Liget-projekt/Néprajzi Múzeum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új Néprajzi Múzeum építésének költsége 26 milliárd forintról 32 milliárdra ugrott, a munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., és a Magyar Építő Zrt. végzi. A drágulást – szokás szerint – azzal indokolták, hogy előre nem látható körülmények adódtak – szúrta ki az európai uniós közbeszerzési értesítőben az Átlátszó.

A szerződés az új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont generálkivitelezési munkáinak elvégzéséről szól. A dokumentum szerint a drágulásból 1,7 milliárd forintot a „műszaki tartalom bővülése” magyaráz. További 4,4 milliárd forint pedig olyan egyéb építési munkákra kell, amelyek nem szerepeltek a szerződésben, és amelyeknek más ajánlattevőtől való beszerzése nem megvalósítható – írja a portál. Így ugrik összesen 6,1 milliárd forinttal a beruházás költsége.

A költségnövekedést a kivitelező indoklása szerint a koronavírus-járvány teremtette vis maior helyzet okozta, aminek következtében a szerződésben rögzített ütemtervhez képest késedelem lépett fel.

A Néprajzi Múzeum építésével a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, korábban a Puskás Aréna környékét fejlesztő, és a Közszolgálati Egyetem műemlék épületét felújító ZÁÉV Építőipari Zrt.-t és a Magyar Építő Zrt.-t bízta meg. Két NER-kedvenc cégről van szó: 2019-ben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a ZÁÉV Zrt., a Magyar Építő Zrt. tulajdonosa pedig (a Körösaszfalt Zrt.-n keresztül) a WHB Befektetési Kft., melynek tulajdonosa Paár Attila. Őt Tiborcz István miniszterelnöki vő üzlettársaként szokás emlegetni, mert Paár volt az, aki megvette Tiborcz tulajdonrészét az Elios-ban – írja a portál.

Az előkészítő földmunkákat Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végezte 2,5 milliárd forintért.