Hatósági áras lesz a tűzifa

Hatósági áras lesz a tűzifa

(Fotó: Pixino.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatósági áron lehet majd megvásárolni a tűzifát – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyelőre konkrét árat nem mondott, hiszen azt valamennyi fatermékre külön állapítják majd meg. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a tűzépnél, hanem az erdőgazdaságoktól közvetlenül is lehet fát vásárolni jövő csütörtöktől, addig közzé fogják tenni, hogy pontosan hol lesznek majd az átvételi helyek.

Az elmúlt napokban a kormány többször is egyeztetett az erdőgazdaságokkal és az agrártárcával, az állítás szerint mindenkinek tudnak majd tíz köbméternyi tűzifát biztosítani legkésőbb a fűtési szezon kezdetéig, ez egyébként egy háztartás téli fűtésére elegendő. A miniszter azt is mondta, hogy van bőven fa az erdőgazdaságoknál, ráadásul az elmúlt évekből, de ha újabb kitermelésre lenne szükség, ehhez is megvan a kapacitás. Vagyis – szögezte le – hiány nem lesz.

Gulyás Gergely bejelentése szerint szénprogramot is indítanak, aminek a lényege, hogy állami elővásárlási jogot írnak elő. A barnaszén esetén – mint mondta – 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés, ha a külszíni fejtés eszközével élnek. Ennek előkészítése a következő napokban kezdődik meg.

A kormányinfón elhangzó többi bejelentésről ITT tud olvasni.