Havasi Gábor: Nincs Egészséges Budapest Program, ha a kormány nem ad támogatást

Havasi Gábor: Nincs Egészséges Budapest Program, ha a kormány nem ad támogatást

Havasi Gábor (Fotó: Havasi Gábor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lényegében ellehetetleníti az Egészséges Budapest Program (EBP) megvalósítását a kormánydöntés, amellyel a kormány kihúzta a 2022-es költségvetésből a jövő évben a programban jövő évben esedékes több mint 13 milliárd forint. Ez derül ki Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnok szavaiból, akit a programot érintő kormányzati döntésről kérdeztünk. Mint arról beszámoltunk, a kormány 755 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajt végre a jövő évi költségvetésben, hogy a 2022. évi hiánycél egy százalékkal csökkenjen, vagyis az eredeti 5,9 százalék helyett a bruttó hazai össztermék (GDP) 4,9 százaléka legyen.

A Momentumban politizáló Havasi Gábor – aki 2019-ben a XXII. kerületben polgármester-jelölt is volt – lapunk érdeklődésére azt mondta: a kormány nem először nyúl a fővárosi egészségügyi forrásokhoz, amikor megszorításra van szükség. Szerinte ez azt mutatja, hogy a kormány a fővárosi önkormányzatot nem partnernek, hanem ellenségnek tartja. Arra emlékeztetett, hogy ez történt tavaly december 31-én is, amikor ugyancsak az Egészséges Budapest Programot érintően egy 10 milliárd forintos átcsoportosításról határozott a kabinet. Akkor három ellenzéki vezetésű kerülettől vettek el forrást, és adták oda két fideszes vezetésű kerületi önkormányzatnak. Úgy fogalmazott, az Orbán-kormány ezúttal a karácsonyi készülődést kihasználva döntött a „hatalmas megszorító csomagról”.

Felvetésünkre, hogy a programot érintő érintő elvonás veszélybe sodorja-e a program megvalósítását, Havasi Gábor azt felelte: abszolút, hiszen a főváros és a kormány között létrejött megállapodás alapján a kormánynak évente 10-10 milliárd forinttal kellene kiegészítenie a programot. Ha erre a kormány nem biztosít forrást, akkor ez a program nincs. A fővárosi önkormányzat ezeket a fejlesztéseket önállóan nem tudja végrehajtani – húzta alá az egészségügyi tanácsnok.

Ennek apropóján Havasi Gábor felidézte, hogy a főváros még 2019-ben állapodott meg a kormánnyal arról, hogy a kabinet 2020 és 2024 között évi 10 milliárd forinttal, összesen tehát 50 milliárd forinttal támogatja a program megvalósítását. Ez a fővárosi kerületi önkormányzat egészségügyi fejlesztéseiről szól, a pénzt a kerületi önkormányzati kezelésben lévő orvosi rendelők, járóbeteg-ellátó intézmények felújítására, építésére, terápiás és diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják.

Mint mondta, a fővárosi önkormányzat 2019 végén közös tervezést kezdett a kerületi önkormányzatokkal a tervezett egészségügyi fejlesztéseikről. Ezekből a beküldött javaslatokból tervezik meg a programkeret felhasználását évről évre. A 2022-es pénzügyi keret felhasználását ugyanakkor még nem indították el, hiszen a 2021-es támogatás felhasználásáról is csupán egy hónapja döntöttek. Ennek apropóján megjegyezte, hogy a kormány a program idei évben járó forrásait is nehezen akarta biztosítani. Emiatt az év jelentős részében úgy nézett ki, hogy a főváros nem kapja meg a 10 milliárd forintot, amelyet – szavai szerint – az atlétikai világbajnokság vétójának meglebegtetésével tudtak megvédeni. Emlékezetes, idén ősszel komoly üzengetés folyt az ügyben a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat és a kormány illetékesei között.

A főváros nem tudja finanszírozni

Havasi Gábor ugyanakkor elmondta, a főváros a program 2022-es forrásaiból tervezte folytatni az onkológiai programját, ez a CT- és MR-vizsgálatok várólistájának csökkentését jelenti. Ezt kibővítenék szövettani vizsgálati lehetőséggel és az ellátás szervezésében is segítenék a daganatgyanús betegeket. A kerületnél pedig a járóbeteg-szakellátás intézmények felújítása folytatódhatna – ha kormány mégis biztosítaná a programhoz a forrást –, mivel egyes ellátók nemhogy a 21. századi igényeknek, a 20. századi elvárásoktól is elmaradnak.

Egyébként az EBP forrásaiból újították, újítják meg a XIX. kerületi Ady Endre úti rendelőt – ez még folyamatban van –, a XXII. kerület pedig egy új CT-készüléket vásárolhatott, az önkormányzat egy épületrészt is felújíthatott ehhez. A gépet beüzemelését 2022 tavaszára ígérik. Az I. kerületben az Attila úti háziorvosi rendelőket újították fel. Emellett renoválták Zuglóban a háziorvosi rendelők jelentős részét is. Az idei forrásokból többek között a XIII. kerületben egy teljes háziorvosi rendelő rekonstrukciója és bővítése történik meg, Újpesten pedig egy mentálhigiénés nappali kórház készül.

Felvetésünkre – miszerint lát-e lehetőséget arra, hogy a kormány által megvont támogatást a fővárosi önkormányzat maga biztosítsa –, Havasi Gábor nemmel felelt. Mint mondta, a fővárosi közgyűlés elfogadta a 2022-es költségvetését december 15-én. Emlékeztetett, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a büdzséről úgy fogalmazott, hogy ez egy féléves költségvetés, mert a fővárosnak fél évre van elegendő forrása működésre is.