Házkutatás volt a Bajnai Gordonhoz is köthető Datadatnál

Házkutatás volt a Bajnai Gordonhoz is köthető Datadatnál

Márki-Zay Péter és Bajnai Gordon Londonban. (Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Házkutatást tartott és iratokat foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat cégcsoport magyarországi részlegénél, a DatAdat Professional Kft-nél – értesült a Magyar Nemzet.

Információik szerint az adóhivatal hónapok óta költségvetési csalás miatt folytat nyomozást a cégcsoporttal összefüggésben és ennek az eljárásnak a részeként történt a mostani lépés is. Úgy tudják, hogy a NAV egy gyanús, félmilliárdos bevételnövekedésre figyelt fel. Mint kiderült, egy a cég tulajdonában álló, észt bejegyzésű társaság tulajdonrészét adták el egy Amerikában bejegyzett offshore cégnek több mint kétmillió euróért, ám a vállalkozás két éve alig több mint hétszázezer forintért cserélt gazdát.

A Datadat az ellenzéki kampány egyik szereplőjeként vált ismerté. A kormányoldali sajtó azt állította, hogy csaknem egymillió választót értek el SMS-ekkel és telefonhívásokkal, ám szerintük az akciót lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre, hiszen kormánypárti szimpatizánsokat is megtaláltak. A cég ugyanakkor ezt határozottan cáfolta.

A 24.hu korábbi, az ellenzéki kampányt elemző cikke szerint a Márki-Zay Péter nevéhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom operatív vezetője, Vékás Sándor – a birtokukba került jegyzőkönyv szerint – tájékoztatta arról a vezetőséget, hogy keretszerződést kötöttek a bécsi székhelyű Datadat GmbH-val kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában. Érdeklődésükre a szerződés végösszegét nem tudta megmondani, de bőven százmilliós nagyságrendről beszélt. – Mindent csinált a Datadat, több száz számláról beszélünk, rengeteg megbízást kaptak – közölte.

Címkék: NAV, Datadat