„Hazudtok”: A külügy államtitkára tegeződve oktat ki újságírókat és ellenzéki politikusokat

„Hazudtok”: A külügy államtitkára tegeződve oktat ki újságírókat és ellenzéki politikusokat

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra fellángolt a vita a koronavírus-járvány elleni védekezés idején külföldről beszerzett lélegeztetőgépek miatt: számolgatás, tegeződés, kioktatás.

Nem először merül fel az elmúlt időszakban, hogy egészen pontos mennyi lélegeztetőgépet vásárolt a kormány az elmúlt hónapokban és azt összesen mennyiért. Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára a napokban végül elárulta: összesen több, mint 16 ezer gépet rendeltünk, több mint 300 milliárd forintért.

Ezután több médium is számolni kezdett, csakúgy mint Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő azt kritizálta, hogy ez gépenként majdnem 19 millió forint. – Ez majdnem tízszeres túlárazás, de akár százszoros is lehet, ha tudjuk: a vásárolt „lélegeztetőgépek” közül nagyon sok van, ami egyszerűen nem is lélegeztetőgép, csak a horkolás (ún alvási apnoé) kezelésére szolgáló pár százezres ketyere – írta a Facebookon. Ez utóbbiról egyébként lapunk számolt be.

Menczer Tamás ugyancsak a közösségi oldalán reagált. – Szóval, látom, hogy ezek a drága fiúk csak nem tudnak kibújni a bőrükből, támadják a vírus elleni védekezést, most épp a lélegeztetőgépek beszerzését – írta konkrétan a HVG.hu-ra és a 444-re utalva, illetve kiemelte az ügyben szintén megszólaló MSZP-t is.

Majd sorra vette a kritikákat, minden állítást azzal kezdve a bírálatokat megfogalmazókhoz, miszerint „hazudtok”. Így tehát szerinte nem igaz az, hogy túlárazva vették volna az eszközöket, hiszen „épp egy világjárvány tombolt, mindenki ezeket a gépeket kereste, ilyenkor az ár bizony felszökik”. Azzal is vitába szállt, hogy túl sok gépet rendeltek, hiszen – érvelése szerint – három hónapja nem lehetett tudni, hogy mennyi embernek lesz szüksége lélegeztetésre. Majd azt is hozzátette: „Mi láttuk, milyen a kínai piac, ti pedig nem”.