Hegedüs: Nincs baj azzal, hogy Viktor sikerre akarja vinni a pártját, de ne bármi áron

Hegedüs: Nincs baj azzal, hogy Viktor sikerre akarja vinni a pártját, de ne bármi áron

Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumának elnöke Újszentmargitán 2014. április 1-jén, ahol az alapítvány a rászorulóknak vetőmagot és malacot oszt (Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott a Hvg360-nak Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki kedden mondott le miniszterelnöki megbízotti posztjáról egy Orbán Viktornak küldött levélben a kormányfű tusványosi, „kevert fajokat” emlegető beszéde miatt. A miniszterelnök főtanácsadójaként 2011-től tevékenykedő Hegedűs egyebek között kifejtette, nem értett egyet a homofóbtörvénnyel sem, még a tüntetésen is kint volt, ahogy az SZFE átalakítása miatt tartott demonstráción is, de akkor még nem mondott le.

Mint kifejtette, a közel két és félmillió ember nyomorból való kilábalása és a legalább középtávon biztosítható felzárkózása is szívügyévé vált, az erre kidolgozott felzárkóztatási programját pedig Orbán Viktor teljes mellszélességgel támogatta, ahogy Medgyessy Péter is. Bevallása szerint élhetett az Orbán Viktor által mindig is biztosított szabadságával. – Mivel azonban a tusványosi beszédben olyan kijelentések hangzottak el, amelyek túlmentek a vállalhatóság határán, másnap benyújtottam lemondásomat – fogalmazott Hegedüs Zsuzsa, aki arra a felvetésre, hogy Orbán Viktornak korábban is voltak vitatható kijelentései, azt mondta: azokról nem értesült, mert 2014 óta nem követi a magyar médiát.

Mint fogalmazott, Orbán Viktor tusványosi beszédéből is csak a fajelméletre vonatkozó mondatok ütötték ki a biztosítékot, ami szerinte egy életveszélyes kaput nyit meg a diszkrimináción alapuló gyűlölködés elhatalmasodása előtt.

Beszélt arról is, hogy Orbán Viktorhoz fűződő szoros barátságnak és együttműködésnek köszönhetően terjedt el, hogy a kormányfőt leginkább ő tudja meggyőzni. – Ennek az az oka, hogy én nem a saját értékeimből adódó politikai véleményemet mondom el, hanem a közel fél évszádos szociológiai munkásságomnak köszönhetően, a társadalmi struktúrák és a különböző problémák megoldásának, a világ legkülönbözőbb országaiban bevált megoldások ismeretére támaszkodva fejtem ki az álláspontomat – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez 2015-ig hatékonyan működött, ám utána „Orbán beleszeretett Finkelstein elméletébe, amit Ron Werber vitt a szocialistákhoz és Habony Árpád a Fideszbe”. – Ennek a lényege, hogy találj egy témát, amivel meg lehet osztani a társadalmat, elő lehet idézni egy háborús helyzetet. Ez a stratégia leegyszerűsíti, életveszélyessé teszi a politikai életet – magyarázta Hegedüs Zsuzsa, hozzátéve: nincs baj azzal, hogy Viktor sikerre akarja vinni a pártját, de ne bármi áron, ám a megosztottság elfogadása a demokrácia halálát jelenti. Az interjúban Hegedüs azt mondja, volt, hogy „leüvöltötte Orbán Viktor fejét, de a miniszterelnök hallgatott, mint a csuka”.

A volt tanácsadó szerint az Orbán tusványosi beszéde sokkal súlyosabb ügy, mint a homofóbtörvény volt, a Soros-plakátokat pedig nem tartotta antiszemitának, de ettől még elfogadhatatlannak nevezte. Az interjúban szóba került Orbán Putyinhoz fűződő kapcsolata is, amelyet életveszélyesnek és elfogadhatatlannak tart. Arra ugyanakkor nem számít, hogy lemondásával más is követi a példáját. – Lett volna 10 órájuk arra, hogy megtegyék – jegyezte meg.