Hegedüs Zsuzsa: Elindítok egy kezdeményezést, „amellyel ennek a történetnek véget lehet vetni”

Hegedüs Zsuzsa: Elindítok egy kezdeményezést, „amellyel ennek a történetnek véget lehet vetni”

Hegedűs Zsuzsa (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez egy náci beszéd, nem egyszerűen egy diszkriminatív beszéd, mert aki nem fehér, keresztény, annak nincs helye az emberek között – mondta Hegedüs Zsuzsa Orbán Viktor tusványosi, fajokról szóló elmélkedéséről az RTL Híradónak.

Kedden nyilvánosságra hozott levélben jelentette be, hogy lemond miniszterelnöki főtanácsadói posztjáról..

„Ami először kivágta nála a biztosítékot, az a homofóbtörvény volt” – mondta az RTL-nek, szerinte ezt még Csurka sem merte volna megtenni. Hozzátette: A homofób ügy óta nem nagyon beszélek vele és ő sem velem. Azóta legfeljebb üvöltök a Viktorral, de nemigen találkozunk. Megszűnt az a kapcsolat, hogy megbeszéljük a dolgokat.

„Goebbels is megrendelhetett volna egy ilyen beszédet. Ez egy náci beszéd (…) Ami ebben a beszédben volt… egyszerűen nem is értem, hogy volt képes ezt leírni. Mindig elolvassa és kijavítja a beszédeit. Ez egy tiszta fajgyűlölő beszéd. Ez nem egyszerűen egy diszkriminatív beszéd (…) mindenki aki nem fehér és keresztény, annak nincs helye az emberek között. Ez már vállalhatatlan” – fogalmazott.

Az elmúlt 1-2 év miatt gazdasági bajok vannak az ország nyakán, és „változatlanul egy fillért nem kapunk” az Európai Uniótól. Amíg a jogállamiságot nem hozzuk rendbe, nagyon helyes, hogy nem kapunk – tette hozzá. Iszonyú nagy a szegénység, de azért van egy határ, ilyet én még nem hallottam. A nyugat-európai szélsőjobboldal már 15 éve nem mer ilyeneket mondani – tette hozzá. 

Azt mondta, nem csak megírni akarta a levelet, de megjelenteni is. „Azért, mert robbantani akarok. Csinálnom kell valamit, hogy ezt megállítsuk. Mert ez egy olyan métely, amit, ha nem állítunk meg azonnal, akkor terjedni fog” – fogalmazott.

Az ország visszacsúszott a szegénységbe, már csak Bulgária van mögöttünk a jövedelem tekintetében az EU-ban. „Hogy lehet 240 ezer forint átlagjövedelemből megélni? Ennyit visznek haza az ápolónők, a kezdő pedagógusok. Amikor az elkeseredés mellett ilyeneket szabad mondani, akkor elszabadul a pokol” – mondta. „Amikor az elkeseredés mellett már ilyeneket lehet mondani, akkor elszabadul a pokol és nem tudjuk visszafogni” – fogalmazott.

Szerinte a miniszterelnök közelében nem lesznek követői, de el fog indítani egy olyan civil kezdeményezést, „amellyel ennek a történetnek véget lehet vetni”. Azért, hogy az emberek mondják azt, hogy ehhez nem fognak asszisztálni – tette hozzá.

„A migránsellenességgel is vitatkoztam, próbáltam visszafogni Viktort”, ám abban még nem volt faji alapú megkülönböztetés. „Faji alapon meghatározni bárkit, hát álljon meg a menet, ezt csinálta Hitler, aki, már elnézést, 6 millió embert megölt” – mondta már a Telexnek Hegedüs Zsuzsa. Hozzátette, hogy ez természetesen nem jelenti azt, hogy Orbán Viktort Hitlerrel állítaná párhuzamba, csak azt hangsúlyozza ezzel, hogy „miniszterelnökként, de bármiféle közéleti szereplőként sem lehet bármit mondani.”