Helsinki Bizottság: Mindenki kiszabadult a tranzitzónákból

Helsinki Bizottság: Mindenki kiszabadult a tranzitzónákból

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hajnalra mindenki kiszabadult a tranzitzónákból – írta Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság, miután Gulyás Gergely a kormányinfón közölte, megszüntetik ezeket a helyeket. A miniszter az Európai Bíróság döntésére hivatkozott, ugyanakkor elmondta, azzal nem ért egyet, kockázatosnak és károsnak tartja. Aki Magyarországra be kíván jutni, az a jövőben menekültügyi kérelmet nyújthat be a külképviseleten keresztül.

A Helsinki Bizottság éjszaka kapta a hírt, hogy a tranzitzónákban fogvatartott nagyjából háromszáz embert – köztük főleg kisgyerekes családokkal – átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra.

„Üdvözöljük, hogy a kormány megszüntette az átlagosan majdnem egy évig tartó jogellenes fogva tartást, eleget téve az Európai Unió Bírósága múlt heti ítélete egyik legfontosabb előírásának. Az ügyfeleink érdekében végzett kitartó jogi munkánk eredményeként a hazai és a luxemburgi bíróságok döntései végül kimondták, hogy a magyar kormány menekültügyi szabályozása az uniós joggal összeegyeztethetetlen. Elértük, hogy hogy véget érjen százak, köztük rengeteg gyermekes család, egyedülálló nő jogellenes sanyargatása” – írta Facebook-oldalán a szervezet.

Tavaly decemberben indult két menedékkérő család ügye, miután magyar bírók a luxembourgi bíróság jogértelmezését kérték. Egyúttal annak eldöntését is, hogy a tranzitzónában való kötelező elhelyezés fogva tartásnak számít-e. Az Európai Unió Bírósága május 14-én megállapította, hogy jogellenes őrizetről van szó – közölte akkor a Helsinki Bizottság.