„Helyettem szült kilenc gyereket” – gyűjtés indult a kilakoltatásra váró zsámboki család megmentéséért

„Helyettem szült kilenc gyereket” – gyűjtés indult a kilakoltatásra váró zsámboki család megmentéséért

Simon Krisztina és a gyerekek (Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/Zoom.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szél Bernadett Orbán Viktorhoz fordult a kilakoltatásra váró Fazekas-Simonék ügyében. Közben Szalai Kriszta színésznő gyűjtésbe kezdett, hogy a civilek mentsék meg a családot.

Mit tesz a kormány azért, hogy a zsámboki és a hozzájuk hasonló helyzetben levő gyermekek továbbra is a családjukban nevelkedhessenek? címmel írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be pénteken Orbán Viktornak Szél Bernadett független országgyűlés képviselő a kilakoltatásra váró kilencgyerekes család ügyében.

Mint írja, a miniszterelnök „korábban azt nyilatkozta egy rádióinterjúban, hogy a családvédelmi nemzeti konzultáción a legnagyobb támogatottságot a gyermekek biztonságára vonatkozó állami kötelezettség kérdése kapta. Azt is mondta, hogy a gyermekvédelem »szívkérdés«, és »a magyar emberek szeretik a gyerekeket, és mindennél fontosabbnak tartják az ő biztonságukat«. Ehhez képest egy kilakoltatás küszöbén álló kilencgyermekes családanya Önhöz intézett levelére azt a választ írta, hogy »őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!«”

Card

Szél Bernadett ezután vázolja a család helyzetét a miniszterelnöknek: a Zsámbokon élő, kilencgyermekes családra kilakoltatás vár: a felhalmozódott adósságok miatt elárverezik a házat, amiben élnek. Sikeres licit esetén 60 napja lesz a családnak arra, hogy találjon valamilyen lakhatási megoldást és kiköltözzön. Hozzáteszi: az önkormányzatnak nem áll módjában, hogy önkormányzati bérlakást biztosítson. Ha a család otthon nélkül marad, a gyermekeket kiemelhetik a családból.

A képviselő ezután ismerteti a helyzet törvényi hátterét, így például azt, hogy a vonatkozó jogszabály szerint „a gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez.”

Végül felteszi kérdéseit:

1. Mit tesz a kormány azért, hogy a zsámboki gyermekek továbbra is a családjukban nevelkedhessenek, és ne válasszák el őket családjuktól csak azért, mert otthon nélkül maradnak?

Orbán Viktor kitartást és minden jót kívánt a kilakoltatásra váró kilencgyerekes családnak | Magyar Hang

2. Milyen eszközöket biztosít a kormány a gyermekvédelmi törvényben garantált gyermeki jogok érvényesítéséhez? Milyen eszközökkel segít elkerülni, hogy a gyermekeket anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt elválasszák a családjuktól?

3. Milyen módon segíti a kormány a lakhatási szegénységben élő családok lakhatását? Milyen támogatást biztosít azoknak a szegénységben élő családoknak, akik elveszítik otthonukat, és nincs kilátásuk saját tulajdonú ingatlanra?

Civil összefogás

Amiként a kormányzat nem, úgy a civilek azonnal megmozdultak az ügyben, miután a család helyzetét bemutató legutóbbi cikkünk megjelent. Mint az anyukától, Fazekas-Simon Krisztinától megtudtam, több magánember is adakozni kezdett. Cikkünk megjelenése napján 110 ezer forint érkezett a családhoz, aminek 20 millió forint adóssága halmozódott fel az anyuka volt férjének nem fizetései révén. A volt férj munkahellyel nem rendelkezik, az anyuka nem rendelkezik tulajdoni hányaddal az ingatlanban, viszont adóstárs.

Szalai Kriszta színésznő is felkarolta az ügyet, ő egy 300 ezer forintos felajánlást tett, ezzel együtt gyűjtést kezdett Facebook-oldalán a családnak csütörtökön este. Pénteken délig 262 embertől 1,8 millió forint gyűlt össze. Megkérdeztem, a művésznő miért állt az ügy mellé. – Mert úgy éreztem, helyettem szült kilenc gyereket és egy kicsit nekem is be kell szállnom a gyerekek nevelésébe – válaszolta.

Ha támogatná a családot, akkor:

Fazekas-Simon Krisztina
Közlemény: adomány
65900114-05003871-00000000
külföldön élőknek: HU19659001140500387100000000 SWIFT(BIC) TAKBHUHB