Helyi népszavazást kezdeményez a debreceni LMP a kínai akkumulátorgyárról

Helyi népszavazást kezdeményez a debreceni LMP a kínai akkumulátorgyárról

A Semcorp akkumulátorgyár már épül (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mihály, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón, amelynek hangfelvételét eljuttatta az MTI-hez.

Szerinte Debrecen adottságai nem jók az akkumulátorgyártásra, ugyanis az 1960-as évek óta folyamatosan csökken a talajvíz.

Ha nagy vízigényű ipart telepítenek ide, az felgyorsítja a város kiszáradását – tette hozzá, bajnak nevezve, hogy senki nem kérdezte meg a lakosságot, akar-e akkumulátorgyárat.

Az LMP helyi szervezete ezért népszavazást kezdeményez – mondta Murguly Mihály.

Korábbi bejelentés szerint Magyarország történetének legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben.

Mint megírtuk, ez az összeg négyszerese annak, amit a dél-koreai Samsung invesztált gödi üzemébe. Sőt: a kínai beruházás volumene a szintén a cívisvárosban építkező BMW-n is túltesz, utóbbira 1 milliárd eurót áldoz a müncheni gyáróriás. Arról, hogy milyen belső harcok dúlnak a város vezetésében a beruházás körül, és milyenek az eddigi tapasztalatok a már működő akkugyárak kapcsán, ITT olvashat.  

Címkék: LMP, Murguly Mihály